haa ni la dia..saya pilih bahagian ekor.. my baby duk tenung je ikan ni..haha pelik kut..
Bahan:
1 ekor ikan patin
1 inci Kunyit
10 biji cili padi
1 biji cili merah untuk kurangkan pedas
1 senduk tempoyak
1 kuntum bunga kantan di belah dua
daun kesum
Cara-Cara:
1. Bersihkan ikan dan rendamkan dengan perahan limau nipis untuk hilangkan hanyir. basuh bersih- bersih yea.
2. kisar cili padi, cili merah, tempoyak hingga halus. masukkan kedalam periuk bersama ikan. masukkan secukupnya air.
3. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Biar mendidih dengan api sederhana hingga ikan masak. kalau guna tempoyak baru masukkan asam keping.
4. Rasakan masam dan masinnya... bolehlah angkat.. ikan ni kalau masak malam dan makan esoknya lagi sedap...mesra kedalam isi ikan.
##saya masukkan bawang merah untuk tenggelamkan rasa tempoyak tersebut..pada yang xsuka rasa tempoyak yang kuat##
0 Responses to "PATIN MASAK TEMPOYAK TEMERLOH"
Post a Comment