Pau Goreng

Author: salju // Category:


salam..

resepi ni dari kak fida di myresepi.. memang gebus jer..

boleh jugak kalo nak buat burger malaysia ni.. bulat2 kan jer then goreng.. dah masak barulah belah pau ni letak inti dan hirisan timun..memang sedap jugak..tapi kali ni buat letak inti siap2 dalam nya.. kes malas...=)

Bahan-bahan

  • 500g tepung gandum
  • 60 g gula halus
  • 1/2 sk rata garam halus
  • 70 ml minyak sayur
  • 2 1/2 sk rata instant yeast *
  • 225 ml air *
  • inti sambal bilis secukupnya

Cara-cara

  1. campurkan bahan bertanda *. kacau hingga yis larut
  2. Masukkan tepung, gula dan garam ke dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  3. Kemudian masukkan minyak sedikit2 dan gaul lagi hingga rata.
  4. Akhir sekali masukkan air yeast sedikit2 dan uli hingga lembut dan tak melekit. Jika masih melekit, tambah sedikit tepung.
  5. Doh yg sudah siap diuli, tidak perlu diperap. Boleh segera di buat pau.
  6. Bulat2kan doh dan isi inti kesukaan masing2.


0 Responses to "Pau Goreng"

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...