Sup Cendawan

Author: salju // Category: ,


salam..slamat pagi! dah sarapan ke?

ermm pagi2 gni xde bnda nak cite.. otak blurr tapi orang kata pagi2 gni otakk fresh..

memang la fresh tp tu dulu mase blaja dulu bangun pagi2 memang fresh otak.. tapi sekarang otak dah berkarat..huhuhu asal bangun dari tidur je blurrr...


BAHAN-BAHAN
  • 200g cendawan tiram
  • 3 ketul ayam dipotong kecil2
  • 1 paket rempah sup bunjut
  • 1 labu bawang besar hihiris bulat
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • bawang goreng
  • 1 inci halia diketuk
  • 3 cawan air
  • garam secukup rasa

CARA-CARA
  1. panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan. masukkan rempah sup bunjut. tumis lagi dan masukkan ayam. kacau rata dan masukkan air. reneh ayam hingga empuk
  2. masukkan bawang. biar layu barulah masukkan cendawan. masukkan garam secukupnya.
  3. bila nampak cendawan layu sedikit boleh lah angkat x perlu tunggu lama nanti cendawan jadi lembik xsedap. untuk pekatkan kuah boleh masukkan bancuhan tepung jagung.
  4. hidangkan dan tabur bawang goreng.

Kuey Teow Kerang

Author: salju // Category: ,


salam..


kuey teow goreng lagiiii...hehe memang hantu kueyteow kan... kali ni kuey teow kerang pulak.. resepi biasa2 jer..tapi nak masukkan jugak kat sini..hmmm xtau la kuey teow ni ada effect x kalau makan selalu.. yang pasti sedap xkesah la ade pengawet ke x.. tambah lagi kalo ada kerang..hurmmm xterkata...

BAHAN-BAHAN
  • 1 paket kuey teow (500g)
  • 1/2 kg kerang direbus dan amik isinya bersama 2 sudu besar air rebusan
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan cili kering yang dikisar
  • 4 biji cili padi siam (kalo boleh yang muda/hijau)
  • sayur sawi
  • limau nipis
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu besar kicap

CARA-CARA
  1. tumbuk bawang merah bersama cili padi hingga lumat. tumis bawang putih hingga kekuningan kemudian tumis pula bahan yang ditumbuk hingga wangi. masukkan cili, tumis lagi.
  2. masukkan sos tiram dan kacau rata
  3. masukkan sayur dan kerang. kacau hingga sayur layu.
  4. masukkan kuey teow dan kicap. masukkan garam secukupnya. kacau hingga kuey teow masak.

Daging Singgang Mymum's style

Author: salju // Category:


assalamualaikum..

selain dari buat sup dan gulai..boleh jugak singgang daging ni..nak2 kalo yang daging yang ada tulang.. ke tulang yang ada daging? tah dah terbalik la tu..hehe ape2 je la.. yang tu memang sedap buat singgang sebab air tulang tu menyedapkan lagi singgang tu..kalo belah2 keluarga mak aku, bila ada kenduri kawen kan.. tulang2 tu dorang buat singgang..jadi malam sebelum hari berlangsung malis tu pakat duk meratah singgang tulang..memang syiokkk x hengat laa... erkk gambar x santekk laa pakai hp jer..

BAHAN-BAHAN
  • 1 kg daging/tulang
  • 5 ulas bawang merah belah 4 tapi jangan bagi putus
  • 1 ulas bawang besar belah 6
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 3 inci lengkuas dihiris
  • 2 batang serai diketuk
  • 1 inci halia diketuk
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 batang kulit kayu manis
  • air 2 liter untuk merebus
  • 1 keping asam keping
  • cili padi

CARA-CARA
  1. Rebus daging/tulang hingga empuk bersama lengkuas, kulit kayu manis, serbuk ketumbar,bawang putih dan juga asam keping. kalau air kurang tambahkan air
  2. bila dah empuk masukkan bawang merah, cili padi, halia, bawang besar dan serai. biarkan mereneh hingga bawang masak. masukkan secukupnya garam dan bahan perisa. angkat.. mase mereneh gunakan api slow

Kek Pisang Sempoi

Author: salju // Category:

salam...selamat hari selasa..

sekejap je mase berlalu..emm trase dah makin tua ni padahal baru je lagi sambut birthday..tengok keliling kite budak2 dulu yang kecik2 seme dah jadi anak dara..dah boleh kawen pon..aku? aku pon belom kawen lg..hehe ops dah melalut ke lain dah ni..ok2..sambung balik pasal kek pisang ni..

kek pisang ni memang sempoi jer.. tertengok kat dapur kak izah..terliur la plak.. ada pisang masak terus wat.. kebetolan sumber resepi sama..dari my resepi oleh sofinar.. kek ni memang gebuss laa.. nak2 lagi kalo pakai tepung kek.. tuan punye resepi asal pakai tepung gandum je.. selalu jugak wat kek ni..kalo ada pisang masak mesti buat..bebudak ni x suka makan pisang tapi bila dah jadi kek ni laju plak dorang ni kebas..=)

BAHAN-BAHAN
  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum <--sy guna tepung kek
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
CARA-CARA
  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 -50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda

Ayam Goreng Hot and Spicy

Author: salju // Category:



kali ni cuba resepi ayam goreng best ni..hurmm memang best sgt.. amik resepi ni kat myresepi..boleh tengok kat sini..tips untuk ayam yang rangup tapi xterlalu keras dan kering ialah goreng ayam hingga tepung nampak garing then angkat..panaskan oven 200C dan bakar ayam selama 30 minit..ayam akan lebih berjus macam ayam kfc tau..kalau goreng jer dengan minyak hingga masak luarannya akan keras dan dalam pon x berjus/lembab @ x sesedap ayam goreng kfc/mcd..

BAHAN-BAHAN

Bahan Untuk Perap Ayam

  • 6-8 ketul ayam
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Secubit baking powder
  • Secubit serbuk perasa
    Bahan untuk tepung
  • 2 cawan tepung jagung
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Secubit baking powder
  • Secubit serbuk perasa
    Bahan untuk mencelup ayam
  • 1 biji telur dipukul sedikit

Cara-cara

  1. Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam
  2. Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas
  3. Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
  4. Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
  5. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
  6. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.

LEMAK PUTIH PUCUK PAKU DAN KELEDEK

Author: salju // Category: ,


salam..selamat malam..baru dapat nak masukkan n3..macam biasa la internet prob..huhu ok arini nak tayang sayur lemak pucuk paku dengan keledek.. makan pulak dengan ikan bakar, memang terangkat habislaaaa.. seperti biasa masakan terengganu ni mesti lain sikit dari luar kan.. boleh tengok resepi cmg kat sini haa..saya dah cuba dua2 jenis, yang letak ikan bilis dengan yang letak ikan rebus..dua2 sedap dan mempunyai rasa yang tersendiri...ceeewah mcm pengkritik la plak..hehe ok la kite tengok resepi yang simple ni yea..


BAHAN-BAHAN
  • 3 ketul keledek bersaiz kecil
  • seikat pucuk paku
  • 2 cawan santan
  • 2 ekor ikan selayang
  • 1 biji cili merah
  • 1 ulas bawang besar
  • garam secukupnya

CARA-CARA
  1. bersihkan keledek dan potong bulat setebal 1/2 cm. rebus keledek hingga empuk
  2. rebus ikan dan amik isi. hancurkan
  3. bawang besar dan cili dihiris. masukkan kedalam periuk bersama santan dan ikan
  4. reneh diatas api sederhana hingga mendidih
  5. masukkan dan keledek dan pucuk paku. masukkan garam secukupnya. masak sebentar je pucuk paku untuk elakkan jadi lembik dan kaler jadi lebam.
  6. bolehlah diangkat.

KARI AYAM DAN TERUNG

Author: salju // Category: ,


salam..dah lama x update n3..hehe bkn sibuk tapi internet x dapat nak upload gambar..resepi tanpa gambar mesti x best kan.. ok la kali ni masak kari ayam dan terung.. guna terung bulat yang kecik-kecik tu..sedap! rasa yang berbeza dengan terung yang panjang tu..ape ek nama terung ni? ntah la xtau main guna jer..hehe

BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ayam dipotong kecil
  • 8 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 2 sudu besar cili giling
  • 1 inci halia*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 2 sudu besar serbuk kari adabi
  • 1 keping asam keping
  • semangkuk terung bulat
  • 1.5 liter santan dari sebiji kelapa
  • 1 batang kulit kayu manis

CARA-CARA
  1. kisar bahan bertanda hingga halus
  2. panaskan sedikit minyak didalam periuk dan tumis bahan kisar dengan sedikit minyak. masukkan juga kulit kayu manis
  3. bila dah naik bau masukkan cili giling serta serbuk kari dan tumis lagi hingga hampir garing.
  4. masukkan ayam dan asam keping. kacau rata. biarkan ayam mendidih dan empuk
  5. masukkan santan dan terung apabila ayam empuk. biarkan mendidih dengan api sederhana hingga terung masak. masukkan garam secukupnya dan bolehlah angkat.



KUEY TEOW GORENG SEPOI-SEPOI BAHASA

Author: salju // Category:

Erkkk..sesuka hati aku jer bagi nama kat kuey teow goreng nih..hehe Bile dah tgh malam kan..perut lapar memang selongkar peti ais cari ape2 je yang boleh dimakan..xkan nak makan meggi plak..huhu xboleh2 xelok tau! wax nya susah hadam dan amik masa 2 hari untuk hilang..btol ke? btol la kan.. so terjumpa la 2-3 paket kuey teow..memang mak aku bli wat stok bile dah terdesak goreng jerk..hehehe cam aku ni.. sebab dah lapar masak sesimple yang mungkin..tapi sedap jugak la boleh try sape nak try yea..tapi..tapi kuey teow kerang jugak la yang terbaik..huhu mane nak cari kerang memalam buta nih..isk3..kempunan! 

BAHAN-BAHAN
  • 1 paket kuey teow 
  •  sekeping dada ayam dipotong kecil
  • 1 ulas bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 1 biji cili merah/secukupnya cili padi kalo nak pedas
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • kicap pekat
  • sayur sawi
  • 1/2 cawan air 
  • secubit garam

CARA-CARA
  1. gaulkan ayam dengan 1 sudu sos tiram dan sedikit garam, goreng hingga masak dan ketepikan dulu. xperlu garing
  2. tumis bawang putih hingga kekuningan dan kemudian masukkan bawang besar. goreng hingga layu dan masukkan pula sos tiram dan sos cili, kacau rata. masukkan sayur dan ayam, kacau rata hingga sayur layu.
  3. masukkan air, garam dan kicap. kemudian masukkan kuey teow dan kacau hingga sebati. bolehla angkat dan hidangkan..




RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHEILA MAMBO

Author: salju // Category:

kek marble yang sangat sedap dan wangi.. resepi dari blog kak ummi..kak ummi amik dari dapur mamafami.. tapi marble ku x secantek mereka2 itooo..huhu blom pandai lagi nak memarble kek..hehehe tapi rasa die memang mabeles! nak copy n paste jela resepi ni ye kak ummi..tapi yang i punyer tabur badam flake kat atas..saje nak bagi cantekk..

Ingredients :
  • 125g dark chocolate - diced and melted
  • 125g butter
  • 125g castor sugar
  • 2 eggs - slightly beaten
  • 155g self raising flour
  • 80 ml fresh milk
  • 1 teaspoon vanilla essence
Method :
  1. Cream butter and sugar till light.
  2. Pour in the eggs, a little at a time. Add in vanilla essence. Continue beating.
  3. Add in flour alternately with fresh milk, starting and ending with flour.
  4. Divide the mixture into 2. Add one portion with the melted chocolate and leave the other one plain.
  5. Grease well, a small baking tin. Spoon 2 tablespoons of plain mixture onto the middle of the baking tin. Top it with 2 tablespoons of chocolate mixture. Continue the proses until all the mixture is used up.
  6. Bake in a preheated oven at 170 C for 45 minutes or till done.

NASI AYAM MADU

Author: salju // Category: ,

salam dan selamat petang.. sekali sekala masak nasi ayam pon best jugak kan.. xperlu la masak lauk segala bagai..senang kerja.. kali ni masak nasi ayam yang mana ayam tu ayam bakar madu.. rasa manis-manis madu pada ayam tu memang menambahkan lagi selera makan..hai dah la pas raye ni makin berat timbangan..haha layan jelaa.. tambah cikit je berat badan..xpe kot.. 

BAHAN-BAHAN
 
untuk nasi:
  • 1 cawan beras
  • 1 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit garam
  • air rebusan ayam secukupnya
  • daun pandan

bahan perap untuk ayam:
  • 1 ekor ayam
  • 2 inci halia ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk
  • 2 sudu besar madu
  • 2 sudu besar sos tiram

untuk  sos:
  • 5 biji cili merah
  • 1 biji tomato masak
  • 1 mangkuk air rebusan ayam
  • 1 biji limau nipis
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia muda

hiasan:
  • daun salad
  • tomato
CARA-CARA
  1. rebus ayam dengan 2 liter air hingga separuh masak. keluarkan ayam tersebut dan perap dengan bahan perap untuk ayam seperti madu, halia,bawang putih dan sos tiram serta garam selama sejam.
  2. untuk nasi : basuh beras dan tuskan. tumis bunga lawang,halia dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan beras, masukkan secukupnya air rebusan ayam serta secukupnya garam dan masak nasi dengan rice cooker hingga masak. boleh masukkan daun pandan untuk nasi yang lebih wangi.
  3. untuk sos: blend semua bahan kecuali limau nipis. perahkan limau nipis secukup rasa. 
  4. panaskan ketuhar 200C dan grill ayam selama 45 minit / hingga masak.
  5. untuk sup: lebihan air rebusan ayam dididihkan dan dimasukkan bawang dan 1 bungkus sup bunjut. reneh sup hingga masak dan masukkan garam dan bahan perisa secukupnya. tabur bawang goreng setelah diangkat.
  6. hidangkan nasi dengan ayam dan sup serta hias dengan daun salad dan tomato

DAGING BAKAR MADU

Author: salju // Category:

Daging bakar madu yang simple jer.. sy ni suke sangat benda-benda yang senang je nak masak dan cepat.. jimat masa dan tenaga kan.. bahan-bahan pon sikit je.. kadang daging ada yang liat kan.. kalau ayah yang beli daging beliau akan cari gerai jual daging yang kaki lembu yang digantung kat gerai tu kecik je..katenya lembu kecik tu lagi sedap dan daging x liat..

BAHAN-BAHAN
  • 1/2 kg daging
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu

CARA-CARA
  1. Gaulkan semua bahan dan perap selama sejam
  2. panaskan oven pada suhu 200C. bakar daging dengan api grill selama 40 minit..

KEK COKLAT MOIST SIMPLE

Author: salju // Category:

salam.. dah lama x update n3..huhu nak wat camne brukbend ni sooooooo sloww..jom try kek coklat moist pulak..kek ni sungguh moist lepas disimpan 1 hari.. kek ni memang kesukaan ramai..kalo buat sekejap je habis..nak buatnye pon senang..simple sg dan dikukus je..kek yang dikukus kebiasaannya memang lebih sedap dari yang dibakar..mase raye aritu adik amik tempahan kek ni.. untuk rase coklat yang lebih pekat guna la serbuk koko jenama van houtten.. 


BAHAN-BAHAN
  • 1 cawan tepung naik sendiri (self rising)
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 cawan air panas
  • 1//2 cawan milo
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 2 biji telur
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat

CARA-CARA
  1. satukan tepung, serbuk koko, milo, gula dan soda bikarbonat dalam mangkuk adunan
  2. tuangkan minyak dan kacau sebati. 
  3. masukkan pula air panas dan kacau sebati lagi.
  4. masukkan pula susu pekat dan kacau.. masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dikacau sebati.
  5. griskan loyang dengan minyak dan alas dengan kertas minyak.. tuang adunan kedalam loyang. 
  6. kukus selama 45 minit / hingga masak.
  7. pastikan air dalam pengukus mendidih barulah boleh mula mengukus yea.

UNTUK HIASAN
  • 125gram coklat masakan
  • 3 sudu besar susu cair
  • badam flake
  • manik warna warni
cairkan coklat mengunakan kaedah double boil  dan tuang diatas kek yang telah disejukkan ataupun suam2 kuku.. susun badam dan tabur manik warna warni

OMG! TAK TAU NAK KATE APE DAH..

Author: salju // Category:

agak-agak la dengan line brukbend yang banyak ni boleh idup x..huhu sengalnyer time raye wat hal..yang ni pon jenuh menunggu baru upload 1..huhhhhhh.. sumpah jadi streamyx baru tau!

SELAMAT HARI RAYA DIUCAPKAN

Author: salju // Category:
Andai jari jemari tak sempat berjabat, andai mata tak dapat bertatap, seiring
beduk yang menggema, seruan takbir yang berkumandang, ku aturkan salam
menyambut hari raya aidil fitri, jika ada kata serta khilafku membekas
lara, mohon maaf zahir dan batin..

BISKUT SEMPRIT

Author: salju // Category:

adik beradik dengan biskut dahlia ni..tu yang bergambar sama2.. hehe sebenarnya buat skali harung dengan biskut dahlia ni.. resepi pon lebih kurang sama je..

BAHAN-BAHAN
300 g mentega
160 g gula icing
2 biji kuning telur
1 st esen vanila
240 g tepung gandum
100 g tepung jagung
160 g tepung kastard

manik untuk hiasan

CARA-CARA
  1. pukul gula dam mentega hingga hingga kembang, masukkan esen vanilla dan telur, teruskan memukul.
  2. masukkan sedikit demi sedikit ketiga2 jenis tepung yang telah diayak sehingga membentuk doh yang lembut
  3. alaskan dulang dengan kertas minyak, gunakan acuan biskut semprit dan pamkan kedalam dulang yang telah dialas tadi.potong dalam 3 cm.. tabur manik warna warni..
  4. bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 175 darjah celcius selama 10 minit bergantung kepada oven yea
  5. biarkan seketika barulah dialihkan keatas jaring untuk sejukkan nya supaya biskut x pecah.. 

BISKUT HAZELNUT DURHAKA (,")

Author: salju // Category:

ampunkan daku kak liza... hazelnut ball dah jadi pieces.. kuang3.. nape jadi gni?? saje je nak wat bentuk gini sebab punya la malas nak celup ball pastu masuk dalam cup.. banyak keje nak kene wat..tapi ade separuh masuk dalam cup then curah coklat.. rasanya lagi lembab dan yang keping2 ni jadi rangup.. but i prefer rasa yang keping2 ni... lebih rangup.. sesape nak tengok resepi asal boleh klik sini yea.. yang ni bentukan bulat2 then tekan dengan garfu.. pastu dah sejukkan lepas bakar barulah paipkan coklat putih.. sy copy n paste resepi asal kat sini yea kak liza..

Bahan
200 gm butter
50 gm shortening
160 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm hazelnut kisar ]
260 gm tepung gandum ] gaulkan rata
100 gm tepung jagung ]

hiasan
paper cup
coklat putih
manik hiasan

Cara
1. Gaulkan butter, shortening dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk bebola kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat putih cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup.
9. . Hiaslah mengikut suka hati.
10. Tunggu sampai biskut sejuk betul baru masukkan dalam bekas kedap udara


untuk hiasan coklat














250 gm coklat putih
30 gm shoterning atau cocoa-butter

Cara1. Cairkan kedua-dua bahan dengan cara double boil sehingga semuanya cair.
2. Masukkan sedikit coklat putih dalam mangkuk kecil.
3. Celupkan biskut dan masukkan dalam paper-cup. Gunakan penyepit kecil.
4. Hiaskan dgn candy merah dan biarkan beku.
5. Simpan dalam bekas.

BISKUT DAHLIA

Author: salju // Category:

Skali lagi buat biskut dahlia tapi yang x kaler hijau dah..yang ni kaler kuning.. resepi yang sama macam dahlia hijau yang sebelum ni.. sebelum ni buat biskut pakai tepung kastard jenama bird custard tu tapi kaler kuningnya pucat skit dibandingkan dengan jenama nona..so sape2 yang nak biskutnya kaler kuning yang cantik tanpa perlu letak dah pewarna kuning gunalah  kastard  powder jenama nona..hehe tolong promote untuk nona.. bukan dapat ape pon tapi boleh la dapat biskut yang kaler kuning cantik.. (,") biskut ni senang je nak buatnya.. picit2 pas2 letak ceri dah siap..berbanding dengan biskut lain yang rumit2..tapi pada saya biskut ni manis..jadi sy kurangkan dalam 10gram gtu.. ok la paste skali lagi resepi ni xpon boleh gak pi tengok yang kaler hijau tu..

BAHAN-BAHAN
 
300 g mentega
140 g gula icing
2 biji kuning telur
1 st esen ros/esen vanila
240 g tepung gandum
100 g tepung jagung
160 g tepung kastard
  <--sy guna kastard powder nona
ceri merah untuk hiasan

CARA-CARA
  1. ~pukul gula dam mentega hingga hingga kembang, masukkan esen ros/vanilla dan telur, teruskan memukul.
  2. ~masukkan sedikit demi sedikit ketiga2 jenis tepung yang telah diayak sehingga membentuk doh yang lembut
  3. ~alaskan dulang dengan kertas minyak, gunakan acuan biskut dahlia dan pamkan kedalam dulang yang telah dialas tadi. letakkan ceri diatasnya.
  4. ~bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 175 darjah celcius selama 15 minit bergantung kepada oven yea
  5. ~biarkan seketika barulah dialihkan keatas jaring untuk sejukkan nya supaya biskut x pecah..



CHOCOLATE OAT COOKIES

Author: salju // Category:

salam.. rase sekejap je mase berlalu..ni dah nak akhir ramadhan.. yeehuuuuuuuuuu nak raya dah..taun ni create satu resepi baru guna variasi dari oat dan coklat..for those yang really luv coklat akan suka biskut ni..as requested from my mum..beliau nak biskut yang ada oat..jadi sy gabungkan kedua2 nya.. kejadiannya gebu.. memang best..bila dah siap tu siap bawak satu dulang bagi mak rase.. mesti kena testing dulu sedap ke tak baru boleh publish kan..hehe nasib baiklah mak cakap sedap dan gebu.. seronok sgt..pastu xtau nak letak nama ape..yang paling simple letak nama chocolate oat cookies kan sebab ade oat dan coklat..senang citer.. (,")

BAHAN-BAHAN

* 400gm marjerin
* 1 biji putih telur
* 200g gula icing
* 1/2 st esen vanilla
* 2 sk susu tepung
* 350g tepung gandum
* 100g tepung jagung
* 100g tepung kastad
* 50g serbuk koko
* 100g oat dikisar halus
* hiasan: kuning telur dan manik warna warni


CARA-CARA

1. mentega dan gula dipukul hingga kembang, masukkan putih telur dan esen vanilla. pukul lagi hingga sebati.
2. masukkan serbuk koko dan gaul sebati.
3. masukkan pula oat yang telah dikisar halus, kacau sebati
4. satukan semua jenis tepung dan ayak dahulu barulah dimasukkan sedikit demi sedikit hingga membentuk doh yang lembut.
5. canai doh dan terap dengan acuan bentuk bunga. sapukan kuning telur sedikit ditengah2 biskut dan tabur manik
6. panaskan oven pada suhu 175C bakar biskut selama 15-20 minit bergantung kepada jenis oven.


p/s suke sgt buat experiment..


ALMOND LONDON

Author: salju // Category:

salah satu biskut wajib stiap kali raya.. biskut almond london kesukaan ramai..yang ni la paling laris dan cepat abes.. bebudak pon suke.. tapi x brape cantek lah kacang yang ditabur tu trhangit..huhu tapi tabur jugak terpaksa..malam2 mane ade nak cari kacang lain ganti lagi.. ade macam2 variasi bahan2 untuk buat almond london, ade yang campur nestum, tapi yang ni masukkan tepung beras skali..memang rangup rasa macam bli kt kedai..resepi ni amik kat myresepi oleh nizamadey.. 



JELAJAH BLOG AIDILFITRI

Author: salju // Category:


malam ni susah sgt nak tido..emmm jenjalan kat blog2 lain.. then tertengok la misi jelajah menjelajah ni..hoho cam menarik je.. boleh bagi ucapan raya skali kan.. kan menarik tu.. cara nak join ada kat blog abg ben.. klik je link kat atas tu.. ok ni kad raya untuk semua ye.. simple but ikhlas dari hati..aku just copy kat facebook je..nak buat sendiri x berseni kot..hehe

MEE HAILAM

Author: salju // Category:

Tertengok mee hailam kaksal..huhu tertelan air liur..trgoda sungguh.. walaupon xde stok sayur yang banyak tapi buat jugak.. xpe janji dapat makan..ni pon dah tunda satu hari sebab ari sebelomnya mak buatkan sup gearbox..jadi terpaksalah pendamkan saje nak masak mee hailam kang buat x abes..susah! dah membazir..bebudak ni duk melantak kueyteow sup je..  ade udang je ni.. xde sotong sayur mayur segala bagai cam kaksal..nanti buat lagi lah lainkali.. buat semalam ni sama nga kuey teow goreng basah..jadi ade 2 pilihan untuk adik2 ku yang x suke mee..boleh mkn kuey teow.. bahekknyaa kakakmu ini.. hoho.. atlast..xde sape nak makan nasi sebab duk makan mee ngan kuey teow..isk3..dorang ni.. 



KUEY TEOW GORENG BASAH

Author: salju // Category:

arini baru sempat buat kuey teow goreng basah dan juga mee hailam.. xde nampak sayur hijau kan? sebab sayur dah abes stok rupenyer.. yang tinggal cuma peria ngan kubis jerk..bantai letak kubis je dalam kuey teow ni.. ape2 pon sedap jugak..kalo nak tgk resepi boleh klik kat button yea..




AYAM PERCIK KELANTAN

Author: salju // Category:



just nak share salah satu dari ayam percik.. yang ni ayam percik kelantan yang kuahnya kaler putih tapi x berapa nampak kat ayam tu sebab sikit sangat letak pati santan tu..

BAHAN-BAHAN
  • Peha ayam
  • 2 batang serai
  • kunyit serbuk
  • secukupnya garam
  • 1 cawan pati santan
  • 1 sudu besar asam jawa

CARA-CARA

  1. ~perap sekejap ayam dengan garam, kunyit dan serai yang diketuk hancur
  2. ~panggang dalam oven suhu 200C selama 45 minit
  3. ~bila ayam dah masak keluarkan dari oven, sapu dengan pati santan yg dicampur sebati dengan asam jawa.
  4. masukkan kembali dalam oven dan bakar lagi 5 minit

BISKUT AISKRIM FANCY

Author: salju // Category:

Biskut aiskrim ni kalo pakai penerap bentuk lain dah x jadi biskut aiskrim la kan? boleh dapat banyak biskut untuk resepi dibawah ni dengan 250gm coklat masakan untuk dicelup aiskrim ni..so sesape nak try boleh cuba setengah dulu laa.. kang terbanyak ssh plak nak ngadap biskut ni je..ade gak gugel resepi lain tapi ada jugak yang campur skali tepung kentang.. x pernah cuba lagi..nanti nak try jugak ingredient yang berbeza.. 
my style biase buat dulu then simpan dalam bekas kedap udara dulu barulah celup skali nga almond london..senang keje skali harung comot..hehe my niece suke biskut ni tapi yang hampehnya die makan hiasan tu je..biskut tu die buang..kuang asam tol  la..haishhhh..


BAHAN-BAHAN

  • 520gm mentega
  • 240gm gula ising
  • 640gm tepung gandum
  • 120gm tepung jagung
  • 80gm tepung kastard
  • 1 sk serbuk penaik 
  • pewarna kuning telur
  • 100gm kacang tanah/badam/hazel/gajus yang telah dipanggang dan dikisar
  • coklat masakan dan chocolate rice untuk hiasan

 

CARA-CARA

  1. pukul mentega, gula ising dan pewarna kuning telur hingga kembang
  2. masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard dan serbuk penaik, gaul sebati hingga menjadi doh
  3. canai dan terap dgn acuan aiskrim dan bakar dengan suhu 175C selama 15 minit
  4. coklat dicairkan menggunakan kaedah double boil, tambah 1 sudu shortening untuk bagi coklat nampak berkilat
  5. sejukkan biskut sebelum dicelup kedlm coklat masakan yg telah dicairkan dan hiaskan dgn chocolate rice.



ASAM PEDAS KEPALA IKAN

Author: salju // Category:

salam ramadhan semua.. emm bulan puase ni banyak je masak asam pedas sebab senang n berselera sikit makan berbanding masak lemak.. asyik berlemak je kan ade yang x muat baju raye nanti..ekekekeke.. lagi satu masak sup dan air asam jer..simple.. yang kat atas ni kepala ikan ape tah..tp boleh tahan la besornya.. my dad la tu suke sangat mkn kepala ikan... i pon tompang la sekaki..asam pedas ikan ni dah bergabung dengan asam pedas terengganu mghasilkan rase yang sedap.. =) tambah bendi n bunga kantan memang sedap wooo... then masak sejam xpon 2 jam sebelom berbuka memang lah best sebab ikan tu dah serap rase2 dari kuah tu.. xde la ikan tu tawar jer..

BAHAN-BAHAN
  • 2 keping kepala ikan yang dah dibelah dua
  • 6 ulas bawang merah*
  • 7 tangkai cili merah*
  • 4 ulas bawang putih diketuk
  • 5 tangkai cili padi*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 sudu besar ketumbar*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 inci halia*
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 batang bunga kantan dibelah dua
  • bendi
  • daun kesom
  • air asam jawa + air secukupnya

CARA-CARA
  1. ~kisar bahan bertanda *. tumis bawang putih hingga kekuningan dan kemudian tumis pula bahan kisar hingga wangi, masukkan serai, air asam jawa dan air secukupnya. biarkan mendidih. 
  2. ~masukkan ikan, daun kesom, bendi dan bunga kantan. biarkan mendidih hingga ikan masak..
  3. masukkan secukupnya garam dan bolehlah angkat..

KACANG PANJANG BERSOS TIRAM

Author: salju // Category:

lauk untuk berbuka yg simple jer..sayur kacang goreng dan asam pedas kepala ikan, ade gak kuih2 tapi mls nak masukkan kat sini.. biskut raya pon dah siap semua tinggal nak buat kek je lagi.. yei2 nak raye..nak raye..haha kalah budak2..

BAHAN-BAHAN
  • 10 batang kacang panjang
  • 1 keping dada ayam dipotong kecil
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 ulas bawang besar dipotong bulat
  • 1 ulas bawang putih diketuk
  • 2 - 3 biji cili padi

CARA-CARA
  1. ~ayam dengan sedikit cili giling dan garam. goreng dengan minyak sedikit sebentar. ketepikan dulu.
  2. ~tumis bawang putih, masukkan cili giling, tumis hingga garing, masukkan sos tiram, sos cili dan kicap. kacau rata
  3. ~masukkan kacang panjang, cili padi, bawang besar dan ayam. kacau lagi hingga kacang layu sedikit. bolehlah angkat yea..


There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...