Nasi Minyak

Author: salju // Category:


Assalamualaikum... selamat petang!

ops lama sungguh x bersiaran..hehe maklumlah banyak sungguh hal2 yang xdpt dielakkan.. ditambah lagi dengan internet connection yg slalu buat hal..amat2 ssh nk upload piture..tanpa picture tentu x best kan masukkan resepi.. lagipon jarang masak skrg ni..hujung minggu je masak..hari bekerja mmg x masak..balik je umah dh tersedia makanan..muahaha..tinggal makan jer..hari ni nkk share resepi nasi minyak plak..amik kt myresepi oleh mrsdayat..memang sedap.. digandingkan dengan acar timun campur nenas dan juga kari ayam..

BAHAN-BAHAN
  • 4 cwn beras basmathi
  • 6 cwn air(ikut jenis beras)
  • 1-2 biji bwg besar (hiris)
  • 2 inci halia (hiris)
  • 3-4 biji bwg putih (hiris/tumbuk)
  • 1 cwn susu cair
  • sedikit minyak sapi utk menumis
  • sedikit garam
  • sedikit rempah tumis
  • sedikit pewarna hijau dan merah
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit kismis kuning dan gajus sebagai hiasan

CARA-CARA:
  1. mula-mula didihkan air.sambil tu,basuh beras dan toskan
  2. dalam periuk lain, tumiskan rempah tumis,bawang besar,bwg putih dan halia sampai naik bau
  3. masukkan bahan yg ditumis (dgn minyak skali) kedalam air yg dididih.kemudian masukkan beras ,garam dan daun pandan.
  4. bila nasi kering dan hampir masak, masukkan pula susu cair.biar sampai masak
  5. bila nasi dah masak, titiskan pewarna kuning ke 3-4 bhgn.kemudian gaulkan perlahan.
  6. masukkan kismis dan gajus sebagai hiasan


Basic Dough Bread

Author: salju // Category:


just try this simple basic dough bread for breakfast.. really soft even keep it after 1 day.. i found this simple recipe from myresepi.. i make adjustable by added bread softener and improver.

INGREDIENTS
  • 500gm plain flour/superfine flour
  • 11gm instant yeast
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp bread softener
  • 1 tsp bread improver
  • 40ml vegetable oil
  • 1 egg
  • some water

METHODS
  1. mix well all ingredient except water. add in some water little by little and form the soft dough. left behind for 30 minutes
  2. knead the dough for a while and left behind again for 20 minutes
  3. the dough is ready to form into various shape.
  4. baked with the temp 180C for 20 minute depends on the oven

Jantungku Sudah Tidak Berguna Lagi

Author: salju // Category: , ,


Salam...

erkk kenapa jantungku sudah tidak berguna lagi?? sebab sudah dibuat lauk yang best ni..hoho

mengarut jela.. jantung manusia ni lalu ke nak makan? karnibal je reti makan..=)

tapi lauk ni memang klasik.. mane2 kenduri kahwin kat area sini memang akan ada lauk ni.. boleh dikatakan wajib jugak la.. xde xlengkap nanti hidangan untuk tetamu makan..tapi versi sekarang dah dicampur dengan kacang panjang..pon sedap jugak... yang original punyer memang x letak kacang panjang..

kadang terpikir jugak kan orang dulu2 boleh cipta macam2 resepi yang sedap dan menarik tanpa bahan-bahan mentah yang macam2 dan pelik2 serta berjela2 tapi yang penting rasa memang mantop!

satu lagi lauk ni xpenah jumpa lagi kat luar sana..hanya ada di area pantai timur je.. tapi xper sharing is caring, sy akan share kat sini so sape2 pon boleh try..lagipon kalo letak kat sini x ilang, kalo tulis kat buku kompen ilang..jadi sampah masyarakat nanti..hoho

panjang pulak bercerita..ok la tengok2 la erk resepi simple ni..terlupa pulak nama resepi ni..tula makcik ni nyonyok ckit..=) kat besut sini dipanggil teresek jantung pisang, kalo kat belah2 k.terengganu sane xsure la same x nama nya..kalo kat kelantan memang dipanggil same gak.. bahan utama gabungan dari ayam dan jantung pisang..kalo kat kenduri, ayam dimasak merah, so bahagian dalam ayam seperti hati dan sebagainya tu dimasak macam ni la.. bahan lebih kurang sama nak masak kari je..

BAHAN-BAHAN
  • 1 biji jantung pisang
  • 500g hati ayam dan ayam bahagian bertulang
  • 2 cawan santan
  • 2 sb serbuk kari
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 3 sb cili giling*
  • 1/2 inci halia*
  • 1/2 inci kunyit*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1 keping asam keping
  • garam dan gula secukupnya

CARA-CARA
  1. bersihkan jantung pisang, belah dua dan hiris nipis separa bulat. rendam dengan air garam sekejap. lbh kurang 15 minit sementara siap sediakan bahan2 lain
  2. bersihkan ayam dan hati ayam, potong kecil2 (lebih kurang 1 inci)
  3. kisar bahan bertanda *
  4. tumis bahan kisar dan serbuk kari dengan sedikit minyak hingga naik bau dan masukkan ayam dan kacau sebati
  5. masukkan jantung pisang dan kacau hingga layu
  6. setelah jantung pisang layu masukkan santan dan asam keping. reneh hingga hampir kering. guna api sederhana je. dah hampir kering barulah masukkan garam dan sedikit gula secukupnya. biar hingga kering macam masak rendang baru angkat ye
  7. boleh dihidangkan, selamat menjamu selera!

p/s : jantungmu pisang ku puja selalu..hehe

Kuih Cara Manis

Author: salju // Category:


jom brekpes dengan kuih cara ni.. makan berbiji2 xhengat dah nak diet... =(

BAHAN-BAHAN
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan air pandan (kisar 10 helai daun pandan)
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • 1/2 cawan gula

CARA-CARA
  1. campur semua bahan kecuali gula. sebatikan guna hannd mixer pon boleh, guna blender pon boleh jugak.
  2. panaskan acuan kuih cara. sapu sedikit minyak pada acuan. dan masukkan adunan separuh. tutup acuan sekejap. bila adunan nampak keras masukkan 1//2 st gula dan tutup gula dengan adunan hingga penuh acuan. bakar hingga masak diatas api kecil.
  3. kalo time malas melanda :----> campur seme bahan termasuk gula..then bakar xperlu letak inti gula..("-") senang kije..


Kari Udang Dan Terung

Author: salju // Category: ,


sesekali try kari udang dengan terung plak..sedap jugak..jimat masa xperlu masak sayur dah..

hehe pemalas sungguh la hai owang ini kn...

slalu je tayang udang kan..kat sini udang murah jer.. segar pulak tu..al maklum la duk area dekat dengan pelabuhan ikan..huhu

emmm semalam pegi interview kerja lagi..kali ni dengan jkr pulak..harap2 la dapat..tp dah lari dari bidang kepakaran..ape2 pon cuba jaya..moga2 berjaya n xperlu melepak lama2 kat umah...aminnnnn...


BAHAN-BAHAN
  • 500g udang
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 10 biji cili kering*
  • 2 sb serbuk kari
  • 1 liter santan
  • 2 biji terung dipotong kecil
  • 1/2 inci halia*
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji cili merah
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 keping asam keping

CARA-CARA
  1. bersihkan udang, buang kepala dan janggutnya. tuskan
  2. kisar bahan bertanda *
  3. panaskan 2 sb minyak dan tumis bahan kisar, serbuk kari dan kulit kayu manis hingga pecah minyak
  4. masukkan santan dan biarkan mendidih barulah masukkan terung, asam keping dan cili merah yang dibelah 2.
  5. apabila terung empuk masukkan udang. kacau sekali sekala hingga udang masak.
  6. perasakan dengan garam secukupnya

Chicken With Oats

Author: salju // Category: ,


salam....

kali ni mencuba resepi dari buku masakan pulak la.. selama cuba resepi dari blog2 masak dan myresepi je..actually buku resepi ni dah lama belli tapi takat belek2 je..belum cuba lagi..ni baru nak try.. buku keluaran seashore bertajuk 85 popular classic dishes..kat dalam nya memang banyak resepi klasik yang menyelerakan tau..saya sharekan kat sini resepi trsebut yang dah di'translate' ye... rasa ayam ni not bad..memang penggemar oat boleh la cuba untuk pelbagaikan lagi masakan oat ni...

BAHAN-BAHAN
  • 200g isi ayam tanpa tulang
  • 50g tepung ubi kayu
  • 1 biji putih telur
  • 100g oat
bahan perap:
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • 1 sudu teh bawang putih dicincang
  • 2 sudu makan jus lemon/limau nipis
  • 50g tepung gandum
  • 1 sudu makan serbuk kastard (custard powder)

CARA-CARA
  1. campurkan semua bahan perap. kacau sebati. gaulkan dengan ayam dan perap 1 jam
  2. salut ayam dengan tepung ubi, putih telur dan oats ikut susunan
  3. panaskan minyak, goreng ayam dengan api kecil hingga kekuningan.



Square Pan Pizza

Author: salju // Category: ,


salam...selamat petang!

Pizza ni buat lunch tadi.. buat bentuk segiempat je x buat bulat macam biasa..

selalu beli jer kali ni nak cuba buat sendiri plak lepas tengok rancangan chef wan kat itali tu buat pizza itali..hoho meleleh ayaq liuqq...

dannn sekejap je pizza ni abes.. laku jugak ek.. boleh jual ni..aku kan menganggur skang nih..haha

soklan nye: rajin ker??

tu la soklan yang paling susah nak jawab..haha

resepi piza ni dari kak hana..kak hana amik kat dapur Mat gebu.. pizza dia memang gebu..

BAHAN-BAHAN
  • 300 g tepung gandum
  • 6 g instant yeast
  • 20 g mentega
  • 10 g gula halus
  • 1 camca teh bread improver (optional)
  • 1/4 camca teh garam
  • 1 1/2 camca besar madu
  • 170 ml air
  • Sedikit tepung untuk ditabur
Topping:
  • 50g tomato puri
  • 2 sb sos cili <---campurkan dengan tomato puri.
  • cendawan butang dalam tin hiris nipis
  • 2 batang sosej ayamas hiris serong
  • lada benggala hiris nipis
  • kepingan ayam digoreng dengan sedikit halia, lada putih, garam dan sos tiram
  • 100g keju mozarella parut

CARA-CARA
  1. UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
  2. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  3. UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan dulang, tabur dengan sedikit tepung. Ketepikan. Keluarkan doh, tabur sedikit tepung dan canai 4 segi. Alihkan ke dalam dulang. Ratakan campuran tomato dan sos cili tadi dan susun bahan topping yang lain atasnya dan diakhiri dengan keju mozzarella. Bakar 20 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos cili.


Pau Goreng

Author: salju // Category:


salam..

resepi ni dari kak fida di myresepi.. memang gebus jer..

boleh jugak kalo nak buat burger malaysia ni.. bulat2 kan jer then goreng.. dah masak barulah belah pau ni letak inti dan hirisan timun..memang sedap jugak..tapi kali ni buat letak inti siap2 dalam nya.. kes malas...=)

Bahan-bahan

  • 500g tepung gandum
  • 60 g gula halus
  • 1/2 sk rata garam halus
  • 70 ml minyak sayur
  • 2 1/2 sk rata instant yeast *
  • 225 ml air *
  • inti sambal bilis secukupnya

Cara-cara

  1. campurkan bahan bertanda *. kacau hingga yis larut
  2. Masukkan tepung, gula dan garam ke dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  3. Kemudian masukkan minyak sedikit2 dan gaul lagi hingga rata.
  4. Akhir sekali masukkan air yeast sedikit2 dan uli hingga lembut dan tak melekit. Jika masih melekit, tambah sedikit tepung.
  5. Doh yg sudah siap diuli, tidak perlu diperap. Boleh segera di buat pau.
  6. Bulat2kan doh dan isi inti kesukaan masing2.


Sup tulang with fresh blackpepper

Author: salju // Category:


Salammmmm...

dah lama x makan sup tulang...arini pekena sup tulang gearbox ni pulak.. haa tergoda x tengok tulang tu trlonggok kat ctu..hehe tapi..tapi xboleh makan banyak sup2 tulang gni..kolestrol tinggi nak2 yang gearbox tu..mendatangkan penyakit je..kang ade yang terpening2 plak.. tapi best sgt2 kalo dapat makan banyak..pening tu blakang kira la..haha kali ni guna fresh blackpepper yang kaler hijau tu..rasa lagi sedap dari guna yang dah kering tu/serbuk..tapi susah ckit nak cari yang fresh tu..

BAHAN-BAHAN
  • 2 kg tulang lembu (bahagian kaki/gearbox)
  • 1 bungkus rempah sup tulang
  • 2 sb ketumbar (disangai dan dikisar halus)
  • 10 biji lada hitam fresh yang kaler hijau diketuk (ganti dengan lada hitam biasa kalo xde)
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga
  • 5 bawang putih diketuk
  • 2 ulas bawang besar
  • 1 inci halia
  • cili jeruk
  • daun bawang
  • daun sup
  • bawang goreng
  • kulit kayu manis
  • 1 biji limau nipis
  • garam secukupnya
  • 2 biji tomato belah 4

CARA-CARA
  1. bersihkan tulang dan tuskan. masukkan kedalam periuk bersama air menutupi tulang tersebut.
  2. panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan.masukkan rempah sup dan rempah yang lain.tumis sekejap hingga wangi. tuang semuanya kedalam periuk yang berisi tulang dan renehkan hingga isi pada tulang tersebut empuk dan lembut.
  3. bawang besar dihiris bulat dan ditumis bersama halia hingga kekuningan dan layu. masukkan kedalam sup apabila isi pada tulang empuk. reneh lagi. masukkan garam secukupnya
  4. setelah masak, padamkan api dan masukkan tomato dan perahkan limau nipis secukupnya.
  5. semasa menghidang taburkan cili jeruk, daun bawang dan daun sup. selamat menjamu selera!



Mix Vege Sausage Bun CMG was disobeyed..=)

Author: salju // Category:


Salam..dah lama x update kan.. bizi skit.. erkkk apela yang dibizikan ek..emm xlain x bukan pergi interview lagi..then..jawapannya tetap sama awak tunggu kami akan call nanti..huk3 i'm already impatience to wait too long bebeh..so nak mengisi masa lapang yang melambak tu masuk dapur kembali.. sweet kitchen! i'm back..hahaha

arini nak tayang roti sosej or dalam bahasa omputihnya dipanggil sausage bun.. tengok kat dapur CMG resepi ni..try la wat sendiri kan skali baru pahsan mix vege xde..tu la xtengok resepi btol2..kang dah trkurang bahan..so kena la tukar nama dia ni jadi sausage bun jer..=( kan dah derhaka dah tu..huhu ampunkan daku..dan jugak sos tomato ditukar dengan sos cili sebabb daku x suka sos tomato..wawawawa

pssstt cikmat sy paste kat sini yea resepi ni..

tapi ape2 pon memang best..sedap sangat! thanks cikmat..sesape nak cuba kat dapur cikmat ade direction step by step cara-cara nak bentuk bun ni..boleh klik kat sini yea..

buat 1 paket sosej ayamas tu dapat la 10 biji bun ni..

BAHAN-BAHAN DOH
  • 300 g tepung roti
  • 60 g gula halus
  • 5 g garam halus
  • 10 g susu tepung
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 1/2 camca teh bread softerner
  • 2 camca teh instat yeast (mauripan)
  • 30 g telur (pecah kan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
  • 150 ml air
  • 30 g mentega

BAHAN-BAHAN LAIN
  • 8 batang sosej ayam ayamas, celur 5 minit, tos dan sejukkan <--- sy guna 10 batang
  • Mix vege secukupnya <--SY XLETAK PON
  • Sos tomato secukupnya <--SY LETAK SOS CILI
  • Mayonnaise secukupnya
  • Telur untuk disapu (baki 30 g tadi)

CARA MEMBUATNYA
  1. UNTUK DOH ROTI :- Campur semua bahan2 untuk dok kecuali mentega, gaul hinnga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (kurang lebih 15 - 20 minit). Bulat2kan dah, letak dalam bekas dan balut bekas tadi dengan plastik bersih, biar 1 jam hingga doh naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 dalam Bread Maker, pilih setting untuk "DOH", tekan "ON" dan tunggu hingga siap.
  2. UNTUK SAUSAGE BUN :- Keluarkan doh, tumbuk dan bagi kepada 8 bahagian sama besar (sy buat jadi 10 bahagian), bulat2kan doh dan biar doh rehat 10 minit. Ambil satu doh canai memanjang sama ukuran dengan sosej tadi. Balut sosej dan kerat kepada 4 bahagian sama besar, kemudian kerat lagi supaya mendapat 8 keratan (seperti dalam gambar).
  3. Pusingkan setiap belahan tadi ke kanan dan ke kiri sehingga mendapat bentuk macam dalam gambar. Alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Tekan sedikit roti, buat kaedah sama untuk baki doh dan sosej tadi. Biarkan 45 minit hingga naik.
  4. Sapu dengan telur, paipkan mayonnaise dan kemudian sos cili. Buat hingga siap. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebenuhnya sebelum dihidangkan..


sebelum letak sos dan mayonis



siap untuk dibakar!

Sup Ayam Kampung

Author: salju // Category:



Assalamualaikum...

selamat pagiiii....

udah lama x update blog ni..winduu tp nak wat mcm mane keadaan x mengizinkan... sibuk skit campur x brape sihat..sibuk ke?? ye sibuk cari kerja.. tapi belom berjumpa jodoh dengan kerja..huhu sedih kan.. dah rasa x best tanam anggur lama2 ni... dah berbulan2 ni... tapi kawan aku lg lama..setaun dh dia xwat ape2..kira ok la kan aku ni..hehe sedapkan hati sndiri.. sup ayam ni untuk org x sihat...hehe memang best skali sekala dapat makan ayam kampung ni.. nak2 yang muda.. kalo yang tua liat x hengat...ada skali tu trsalah beli dpt yang warga emas kot..


BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ayam kampung muda
  • 1 bungkus rempah sup
  • 1 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 inci halia dititik
  • limau nipis
  • bawang goreng dan daun sup
  • 1 biji tomato
  • 1.5 liter air panas

CARA-CARA
  1. bersihkan ayam dan potong kecil2.
  2. tumiskan bawang putih dan rempah sup hingga wangi, masukkan ayam dan tumis hingga agak kering barulah masukkan air dan serbuk ketumbar. reneh dengan api perlahan hingga ayam empuk.
  3. potong bawang besar bulat2. tomato dibelah 4. goreng bawang bersama halia hingga kuning keemasan dalam kuali yang lain.
  4. setelah ayam empuk masukkan bawang yang digoreng dengan halia tadi. masukkan garam secukupnya dan reneh lagi.
  5. tutup api dan masukkan tomato. perahkan limau nipis.
  6. tabur bawang goreng dan daun sup masa menghidang
**kalo nak masukkan serai pon boleh.. sup ayam memang elok untuk orang demam.. nak lagi bahagian kepak.. sup kepak ayam je ke..

Bubur Daging

Author: salju // Category: ,


salam..

emmm xberselera nak makan.. jom cuba bubur ni..sedappp... ala2 nasi air kat besut ni.. sebelum ni pernah wat bubur ayam..


BAHAN-BAHAN
  • 1/3 cawan beras
  • 1.5 liter air rebusan daging
  • ikan bilis goreng
  • bawang goreng
  • 1 inci halia diketuk
  • daging rebus yang telah dihiris nipis
  • daun sup

CARA-CARA
  1. bersihkan beras dan rebus bersama air rebusan daging dan halia hingga beras pecah dan masak.masukkan daging yang telah disiat
  2. jika kurang air tambah lagi untuk dapatkan bubur yang cair
  3. tambahkan garam secukupnya
  4. angkat dan tabur daun sup, bawang goreng dan ikan bilis goreng

Sambal Udang Dan Petai

Author: salju // Category: ,


assalamualaikum.... atokk oo atokkk

haaa dah macam upin ipin kan.. haha pahsan nak jadi budak pdhal dah tua dah..

dh macam mak budak..erkkk macam je yea belum lg tau...

menu harini simple jer sambal udang petai... resepi sama je dengan yang lama tapi yg tu letak ikan bilis.. ganti je dengan udang ni..hehe punya lah malas nak taip balik resepi kan...ok boleh tengok kat resepi sambal petai ni..

skali sekale makan petai ok gak tapi sedia la pewangi sembur banyak2 kat toilet..hua3

Sup Cendawan

Author: salju // Category: ,


salam..slamat pagi! dah sarapan ke?

ermm pagi2 gni xde bnda nak cite.. otak blurr tapi orang kata pagi2 gni otakk fresh..

memang la fresh tp tu dulu mase blaja dulu bangun pagi2 memang fresh otak.. tapi sekarang otak dah berkarat..huhuhu asal bangun dari tidur je blurrr...


BAHAN-BAHAN
  • 200g cendawan tiram
  • 3 ketul ayam dipotong kecil2
  • 1 paket rempah sup bunjut
  • 1 labu bawang besar hihiris bulat
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • bawang goreng
  • 1 inci halia diketuk
  • 3 cawan air
  • garam secukup rasa

CARA-CARA
  1. panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan. masukkan rempah sup bunjut. tumis lagi dan masukkan ayam. kacau rata dan masukkan air. reneh ayam hingga empuk
  2. masukkan bawang. biar layu barulah masukkan cendawan. masukkan garam secukupnya.
  3. bila nampak cendawan layu sedikit boleh lah angkat x perlu tunggu lama nanti cendawan jadi lembik xsedap. untuk pekatkan kuah boleh masukkan bancuhan tepung jagung.
  4. hidangkan dan tabur bawang goreng.

Kuey Teow Kerang

Author: salju // Category: ,


salam..


kuey teow goreng lagiiii...hehe memang hantu kueyteow kan... kali ni kuey teow kerang pulak.. resepi biasa2 jer..tapi nak masukkan jugak kat sini..hmmm xtau la kuey teow ni ada effect x kalau makan selalu.. yang pasti sedap xkesah la ade pengawet ke x.. tambah lagi kalo ada kerang..hurmmm xterkata...

BAHAN-BAHAN
  • 1 paket kuey teow (500g)
  • 1/2 kg kerang direbus dan amik isinya bersama 2 sudu besar air rebusan
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan cili kering yang dikisar
  • 4 biji cili padi siam (kalo boleh yang muda/hijau)
  • sayur sawi
  • limau nipis
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu besar kicap

CARA-CARA
  1. tumbuk bawang merah bersama cili padi hingga lumat. tumis bawang putih hingga kekuningan kemudian tumis pula bahan yang ditumbuk hingga wangi. masukkan cili, tumis lagi.
  2. masukkan sos tiram dan kacau rata
  3. masukkan sayur dan kerang. kacau hingga sayur layu.
  4. masukkan kuey teow dan kicap. masukkan garam secukupnya. kacau hingga kuey teow masak.

Daging Singgang Mymum's style

Author: salju // Category:


assalamualaikum..

selain dari buat sup dan gulai..boleh jugak singgang daging ni..nak2 kalo yang daging yang ada tulang.. ke tulang yang ada daging? tah dah terbalik la tu..hehe ape2 je la.. yang tu memang sedap buat singgang sebab air tulang tu menyedapkan lagi singgang tu..kalo belah2 keluarga mak aku, bila ada kenduri kawen kan.. tulang2 tu dorang buat singgang..jadi malam sebelum hari berlangsung malis tu pakat duk meratah singgang tulang..memang syiokkk x hengat laa... erkk gambar x santekk laa pakai hp jer..

BAHAN-BAHAN
  • 1 kg daging/tulang
  • 5 ulas bawang merah belah 4 tapi jangan bagi putus
  • 1 ulas bawang besar belah 6
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 3 inci lengkuas dihiris
  • 2 batang serai diketuk
  • 1 inci halia diketuk
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 batang kulit kayu manis
  • air 2 liter untuk merebus
  • 1 keping asam keping
  • cili padi

CARA-CARA
  1. Rebus daging/tulang hingga empuk bersama lengkuas, kulit kayu manis, serbuk ketumbar,bawang putih dan juga asam keping. kalau air kurang tambahkan air
  2. bila dah empuk masukkan bawang merah, cili padi, halia, bawang besar dan serai. biarkan mereneh hingga bawang masak. masukkan secukupnya garam dan bahan perisa. angkat.. mase mereneh gunakan api slow

Kek Pisang Sempoi

Author: salju // Category:

salam...selamat hari selasa..

sekejap je mase berlalu..emm trase dah makin tua ni padahal baru je lagi sambut birthday..tengok keliling kite budak2 dulu yang kecik2 seme dah jadi anak dara..dah boleh kawen pon..aku? aku pon belom kawen lg..hehe ops dah melalut ke lain dah ni..ok2..sambung balik pasal kek pisang ni..

kek pisang ni memang sempoi jer.. tertengok kat dapur kak izah..terliur la plak.. ada pisang masak terus wat.. kebetolan sumber resepi sama..dari my resepi oleh sofinar.. kek ni memang gebuss laa.. nak2 lagi kalo pakai tepung kek.. tuan punye resepi asal pakai tepung gandum je.. selalu jugak wat kek ni..kalo ada pisang masak mesti buat..bebudak ni x suka makan pisang tapi bila dah jadi kek ni laju plak dorang ni kebas..=)

BAHAN-BAHAN
  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum <--sy guna tepung kek
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
CARA-CARA
  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 -50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda

Ayam Goreng Hot and Spicy

Author: salju // Category:



kali ni cuba resepi ayam goreng best ni..hurmm memang best sgt.. amik resepi ni kat myresepi..boleh tengok kat sini..tips untuk ayam yang rangup tapi xterlalu keras dan kering ialah goreng ayam hingga tepung nampak garing then angkat..panaskan oven 200C dan bakar ayam selama 30 minit..ayam akan lebih berjus macam ayam kfc tau..kalau goreng jer dengan minyak hingga masak luarannya akan keras dan dalam pon x berjus/lembab @ x sesedap ayam goreng kfc/mcd..

BAHAN-BAHAN

Bahan Untuk Perap Ayam

  • 6-8 ketul ayam
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Secubit baking powder
  • Secubit serbuk perasa
    Bahan untuk tepung
  • 2 cawan tepung jagung
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Secubit baking powder
  • Secubit serbuk perasa
    Bahan untuk mencelup ayam
  • 1 biji telur dipukul sedikit

Cara-cara

  1. Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam
  2. Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas
  3. Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
  4. Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
  5. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
  6. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.

LEMAK PUTIH PUCUK PAKU DAN KELEDEK

Author: salju // Category: ,


salam..selamat malam..baru dapat nak masukkan n3..macam biasa la internet prob..huhu ok arini nak tayang sayur lemak pucuk paku dengan keledek.. makan pulak dengan ikan bakar, memang terangkat habislaaaa.. seperti biasa masakan terengganu ni mesti lain sikit dari luar kan.. boleh tengok resepi cmg kat sini haa..saya dah cuba dua2 jenis, yang letak ikan bilis dengan yang letak ikan rebus..dua2 sedap dan mempunyai rasa yang tersendiri...ceeewah mcm pengkritik la plak..hehe ok la kite tengok resepi yang simple ni yea..


BAHAN-BAHAN
  • 3 ketul keledek bersaiz kecil
  • seikat pucuk paku
  • 2 cawan santan
  • 2 ekor ikan selayang
  • 1 biji cili merah
  • 1 ulas bawang besar
  • garam secukupnya

CARA-CARA
  1. bersihkan keledek dan potong bulat setebal 1/2 cm. rebus keledek hingga empuk
  2. rebus ikan dan amik isi. hancurkan
  3. bawang besar dan cili dihiris. masukkan kedalam periuk bersama santan dan ikan
  4. reneh diatas api sederhana hingga mendidih
  5. masukkan dan keledek dan pucuk paku. masukkan garam secukupnya. masak sebentar je pucuk paku untuk elakkan jadi lembik dan kaler jadi lebam.
  6. bolehlah diangkat.

KARI AYAM DAN TERUNG

Author: salju // Category: ,


salam..dah lama x update n3..hehe bkn sibuk tapi internet x dapat nak upload gambar..resepi tanpa gambar mesti x best kan.. ok la kali ni masak kari ayam dan terung.. guna terung bulat yang kecik-kecik tu..sedap! rasa yang berbeza dengan terung yang panjang tu..ape ek nama terung ni? ntah la xtau main guna jer..hehe

BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ayam dipotong kecil
  • 8 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 2 sudu besar cili giling
  • 1 inci halia*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 2 sudu besar serbuk kari adabi
  • 1 keping asam keping
  • semangkuk terung bulat
  • 1.5 liter santan dari sebiji kelapa
  • 1 batang kulit kayu manis

CARA-CARA
  1. kisar bahan bertanda hingga halus
  2. panaskan sedikit minyak didalam periuk dan tumis bahan kisar dengan sedikit minyak. masukkan juga kulit kayu manis
  3. bila dah naik bau masukkan cili giling serta serbuk kari dan tumis lagi hingga hampir garing.
  4. masukkan ayam dan asam keping. kacau rata. biarkan ayam mendidih dan empuk
  5. masukkan santan dan terung apabila ayam empuk. biarkan mendidih dengan api sederhana hingga terung masak. masukkan garam secukupnya dan bolehlah angkat.



KUEY TEOW GORENG SEPOI-SEPOI BAHASA

Author: salju // Category:

Erkkk..sesuka hati aku jer bagi nama kat kuey teow goreng nih..hehe Bile dah tgh malam kan..perut lapar memang selongkar peti ais cari ape2 je yang boleh dimakan..xkan nak makan meggi plak..huhu xboleh2 xelok tau! wax nya susah hadam dan amik masa 2 hari untuk hilang..btol ke? btol la kan.. so terjumpa la 2-3 paket kuey teow..memang mak aku bli wat stok bile dah terdesak goreng jerk..hehehe cam aku ni.. sebab dah lapar masak sesimple yang mungkin..tapi sedap jugak la boleh try sape nak try yea..tapi..tapi kuey teow kerang jugak la yang terbaik..huhu mane nak cari kerang memalam buta nih..isk3..kempunan! 

BAHAN-BAHAN
  • 1 paket kuey teow 
  •  sekeping dada ayam dipotong kecil
  • 1 ulas bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 1 biji cili merah/secukupnya cili padi kalo nak pedas
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • kicap pekat
  • sayur sawi
  • 1/2 cawan air 
  • secubit garam

CARA-CARA
  1. gaulkan ayam dengan 1 sudu sos tiram dan sedikit garam, goreng hingga masak dan ketepikan dulu. xperlu garing
  2. tumis bawang putih hingga kekuningan dan kemudian masukkan bawang besar. goreng hingga layu dan masukkan pula sos tiram dan sos cili, kacau rata. masukkan sayur dan ayam, kacau rata hingga sayur layu.
  3. masukkan air, garam dan kicap. kemudian masukkan kuey teow dan kacau hingga sebati. bolehla angkat dan hidangkan..




RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHEILA MAMBO

Author: salju // Category:

kek marble yang sangat sedap dan wangi.. resepi dari blog kak ummi..kak ummi amik dari dapur mamafami.. tapi marble ku x secantek mereka2 itooo..huhu blom pandai lagi nak memarble kek..hehehe tapi rasa die memang mabeles! nak copy n paste jela resepi ni ye kak ummi..tapi yang i punyer tabur badam flake kat atas..saje nak bagi cantekk..

Ingredients :
  • 125g dark chocolate - diced and melted
  • 125g butter
  • 125g castor sugar
  • 2 eggs - slightly beaten
  • 155g self raising flour
  • 80 ml fresh milk
  • 1 teaspoon vanilla essence
Method :
  1. Cream butter and sugar till light.
  2. Pour in the eggs, a little at a time. Add in vanilla essence. Continue beating.
  3. Add in flour alternately with fresh milk, starting and ending with flour.
  4. Divide the mixture into 2. Add one portion with the melted chocolate and leave the other one plain.
  5. Grease well, a small baking tin. Spoon 2 tablespoons of plain mixture onto the middle of the baking tin. Top it with 2 tablespoons of chocolate mixture. Continue the proses until all the mixture is used up.
  6. Bake in a preheated oven at 170 C for 45 minutes or till done.

NASI AYAM MADU

Author: salju // Category: ,

salam dan selamat petang.. sekali sekala masak nasi ayam pon best jugak kan.. xperlu la masak lauk segala bagai..senang kerja.. kali ni masak nasi ayam yang mana ayam tu ayam bakar madu.. rasa manis-manis madu pada ayam tu memang menambahkan lagi selera makan..hai dah la pas raye ni makin berat timbangan..haha layan jelaa.. tambah cikit je berat badan..xpe kot.. 

BAHAN-BAHAN
 
untuk nasi:
  • 1 cawan beras
  • 1 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit garam
  • air rebusan ayam secukupnya
  • daun pandan

bahan perap untuk ayam:
  • 1 ekor ayam
  • 2 inci halia ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk
  • 2 sudu besar madu
  • 2 sudu besar sos tiram

untuk  sos:
  • 5 biji cili merah
  • 1 biji tomato masak
  • 1 mangkuk air rebusan ayam
  • 1 biji limau nipis
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia muda

hiasan:
  • daun salad
  • tomato
CARA-CARA
  1. rebus ayam dengan 2 liter air hingga separuh masak. keluarkan ayam tersebut dan perap dengan bahan perap untuk ayam seperti madu, halia,bawang putih dan sos tiram serta garam selama sejam.
  2. untuk nasi : basuh beras dan tuskan. tumis bunga lawang,halia dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan beras, masukkan secukupnya air rebusan ayam serta secukupnya garam dan masak nasi dengan rice cooker hingga masak. boleh masukkan daun pandan untuk nasi yang lebih wangi.
  3. untuk sos: blend semua bahan kecuali limau nipis. perahkan limau nipis secukup rasa. 
  4. panaskan ketuhar 200C dan grill ayam selama 45 minit / hingga masak.
  5. untuk sup: lebihan air rebusan ayam dididihkan dan dimasukkan bawang dan 1 bungkus sup bunjut. reneh sup hingga masak dan masukkan garam dan bahan perisa secukupnya. tabur bawang goreng setelah diangkat.
  6. hidangkan nasi dengan ayam dan sup serta hias dengan daun salad dan tomato

DAGING BAKAR MADU

Author: salju // Category:

Daging bakar madu yang simple jer.. sy ni suke sangat benda-benda yang senang je nak masak dan cepat.. jimat masa dan tenaga kan.. bahan-bahan pon sikit je.. kadang daging ada yang liat kan.. kalau ayah yang beli daging beliau akan cari gerai jual daging yang kaki lembu yang digantung kat gerai tu kecik je..katenya lembu kecik tu lagi sedap dan daging x liat..

BAHAN-BAHAN
  • 1/2 kg daging
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu

CARA-CARA
  1. Gaulkan semua bahan dan perap selama sejam
  2. panaskan oven pada suhu 200C. bakar daging dengan api grill selama 40 minit..

KEK COKLAT MOIST SIMPLE

Author: salju // Category:

salam.. dah lama x update n3..huhu nak wat camne brukbend ni sooooooo sloww..jom try kek coklat moist pulak..kek ni sungguh moist lepas disimpan 1 hari.. kek ni memang kesukaan ramai..kalo buat sekejap je habis..nak buatnye pon senang..simple sg dan dikukus je..kek yang dikukus kebiasaannya memang lebih sedap dari yang dibakar..mase raye aritu adik amik tempahan kek ni.. untuk rase coklat yang lebih pekat guna la serbuk koko jenama van houtten.. 


BAHAN-BAHAN
  • 1 cawan tepung naik sendiri (self rising)
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 cawan air panas
  • 1//2 cawan milo
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 2 biji telur
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat

CARA-CARA
  1. satukan tepung, serbuk koko, milo, gula dan soda bikarbonat dalam mangkuk adunan
  2. tuangkan minyak dan kacau sebati. 
  3. masukkan pula air panas dan kacau sebati lagi.
  4. masukkan pula susu pekat dan kacau.. masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dikacau sebati.
  5. griskan loyang dengan minyak dan alas dengan kertas minyak.. tuang adunan kedalam loyang. 
  6. kukus selama 45 minit / hingga masak.
  7. pastikan air dalam pengukus mendidih barulah boleh mula mengukus yea.

UNTUK HIASAN
  • 125gram coklat masakan
  • 3 sudu besar susu cair
  • badam flake
  • manik warna warni
cairkan coklat mengunakan kaedah double boil  dan tuang diatas kek yang telah disejukkan ataupun suam2 kuku.. susun badam dan tabur manik warna warni

OMG! TAK TAU NAK KATE APE DAH..

Author: salju // Category:

agak-agak la dengan line brukbend yang banyak ni boleh idup x..huhu sengalnyer time raye wat hal..yang ni pon jenuh menunggu baru upload 1..huhhhhhh.. sumpah jadi streamyx baru tau!

SELAMAT HARI RAYA DIUCAPKAN

Author: salju // Category:
Andai jari jemari tak sempat berjabat, andai mata tak dapat bertatap, seiring
beduk yang menggema, seruan takbir yang berkumandang, ku aturkan salam
menyambut hari raya aidil fitri, jika ada kata serta khilafku membekas
lara, mohon maaf zahir dan batin..

BISKUT SEMPRIT

Author: salju // Category:

adik beradik dengan biskut dahlia ni..tu yang bergambar sama2.. hehe sebenarnya buat skali harung dengan biskut dahlia ni.. resepi pon lebih kurang sama je..

BAHAN-BAHAN
300 g mentega
160 g gula icing
2 biji kuning telur
1 st esen vanila
240 g tepung gandum
100 g tepung jagung
160 g tepung kastard

manik untuk hiasan

CARA-CARA
  1. pukul gula dam mentega hingga hingga kembang, masukkan esen vanilla dan telur, teruskan memukul.
  2. masukkan sedikit demi sedikit ketiga2 jenis tepung yang telah diayak sehingga membentuk doh yang lembut
  3. alaskan dulang dengan kertas minyak, gunakan acuan biskut semprit dan pamkan kedalam dulang yang telah dialas tadi.potong dalam 3 cm.. tabur manik warna warni..
  4. bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 175 darjah celcius selama 10 minit bergantung kepada oven yea
  5. biarkan seketika barulah dialihkan keatas jaring untuk sejukkan nya supaya biskut x pecah.. 

BISKUT HAZELNUT DURHAKA (,")

Author: salju // Category:

ampunkan daku kak liza... hazelnut ball dah jadi pieces.. kuang3.. nape jadi gni?? saje je nak wat bentuk gini sebab punya la malas nak celup ball pastu masuk dalam cup.. banyak keje nak kene wat..tapi ade separuh masuk dalam cup then curah coklat.. rasanya lagi lembab dan yang keping2 ni jadi rangup.. but i prefer rasa yang keping2 ni... lebih rangup.. sesape nak tengok resepi asal boleh klik sini yea.. yang ni bentukan bulat2 then tekan dengan garfu.. pastu dah sejukkan lepas bakar barulah paipkan coklat putih.. sy copy n paste resepi asal kat sini yea kak liza..

Bahan
200 gm butter
50 gm shortening
160 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm hazelnut kisar ]
260 gm tepung gandum ] gaulkan rata
100 gm tepung jagung ]

hiasan
paper cup
coklat putih
manik hiasan

Cara
1. Gaulkan butter, shortening dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk bebola kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat putih cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup.
9. . Hiaslah mengikut suka hati.
10. Tunggu sampai biskut sejuk betul baru masukkan dalam bekas kedap udara


untuk hiasan coklat














250 gm coklat putih
30 gm shoterning atau cocoa-butter

Cara1. Cairkan kedua-dua bahan dengan cara double boil sehingga semuanya cair.
2. Masukkan sedikit coklat putih dalam mangkuk kecil.
3. Celupkan biskut dan masukkan dalam paper-cup. Gunakan penyepit kecil.
4. Hiaskan dgn candy merah dan biarkan beku.
5. Simpan dalam bekas.

BISKUT DAHLIA

Author: salju // Category:

Skali lagi buat biskut dahlia tapi yang x kaler hijau dah..yang ni kaler kuning.. resepi yang sama macam dahlia hijau yang sebelum ni.. sebelum ni buat biskut pakai tepung kastard jenama bird custard tu tapi kaler kuningnya pucat skit dibandingkan dengan jenama nona..so sape2 yang nak biskutnya kaler kuning yang cantik tanpa perlu letak dah pewarna kuning gunalah  kastard  powder jenama nona..hehe tolong promote untuk nona.. bukan dapat ape pon tapi boleh la dapat biskut yang kaler kuning cantik.. (,") biskut ni senang je nak buatnya.. picit2 pas2 letak ceri dah siap..berbanding dengan biskut lain yang rumit2..tapi pada saya biskut ni manis..jadi sy kurangkan dalam 10gram gtu.. ok la paste skali lagi resepi ni xpon boleh gak pi tengok yang kaler hijau tu..

BAHAN-BAHAN
 
300 g mentega
140 g gula icing
2 biji kuning telur
1 st esen ros/esen vanila
240 g tepung gandum
100 g tepung jagung
160 g tepung kastard
  <--sy guna kastard powder nona
ceri merah untuk hiasan

CARA-CARA
  1. ~pukul gula dam mentega hingga hingga kembang, masukkan esen ros/vanilla dan telur, teruskan memukul.
  2. ~masukkan sedikit demi sedikit ketiga2 jenis tepung yang telah diayak sehingga membentuk doh yang lembut
  3. ~alaskan dulang dengan kertas minyak, gunakan acuan biskut dahlia dan pamkan kedalam dulang yang telah dialas tadi. letakkan ceri diatasnya.
  4. ~bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 175 darjah celcius selama 15 minit bergantung kepada oven yea
  5. ~biarkan seketika barulah dialihkan keatas jaring untuk sejukkan nya supaya biskut x pecah..



CHOCOLATE OAT COOKIES

Author: salju // Category:

salam.. rase sekejap je mase berlalu..ni dah nak akhir ramadhan.. yeehuuuuuuuuuu nak raya dah..taun ni create satu resepi baru guna variasi dari oat dan coklat..for those yang really luv coklat akan suka biskut ni..as requested from my mum..beliau nak biskut yang ada oat..jadi sy gabungkan kedua2 nya.. kejadiannya gebu.. memang best..bila dah siap tu siap bawak satu dulang bagi mak rase.. mesti kena testing dulu sedap ke tak baru boleh publish kan..hehe nasib baiklah mak cakap sedap dan gebu.. seronok sgt..pastu xtau nak letak nama ape..yang paling simple letak nama chocolate oat cookies kan sebab ade oat dan coklat..senang citer.. (,")

BAHAN-BAHAN

* 400gm marjerin
* 1 biji putih telur
* 200g gula icing
* 1/2 st esen vanilla
* 2 sk susu tepung
* 350g tepung gandum
* 100g tepung jagung
* 100g tepung kastad
* 50g serbuk koko
* 100g oat dikisar halus
* hiasan: kuning telur dan manik warna warni


CARA-CARA

1. mentega dan gula dipukul hingga kembang, masukkan putih telur dan esen vanilla. pukul lagi hingga sebati.
2. masukkan serbuk koko dan gaul sebati.
3. masukkan pula oat yang telah dikisar halus, kacau sebati
4. satukan semua jenis tepung dan ayak dahulu barulah dimasukkan sedikit demi sedikit hingga membentuk doh yang lembut.
5. canai doh dan terap dengan acuan bentuk bunga. sapukan kuning telur sedikit ditengah2 biskut dan tabur manik
6. panaskan oven pada suhu 175C bakar biskut selama 15-20 minit bergantung kepada jenis oven.


p/s suke sgt buat experiment..


ALMOND LONDON

Author: salju // Category:

salah satu biskut wajib stiap kali raya.. biskut almond london kesukaan ramai..yang ni la paling laris dan cepat abes.. bebudak pon suke.. tapi x brape cantek lah kacang yang ditabur tu trhangit..huhu tapi tabur jugak terpaksa..malam2 mane ade nak cari kacang lain ganti lagi.. ade macam2 variasi bahan2 untuk buat almond london, ade yang campur nestum, tapi yang ni masukkan tepung beras skali..memang rangup rasa macam bli kt kedai..resepi ni amik kat myresepi oleh nizamadey.. 



JELAJAH BLOG AIDILFITRI

Author: salju // Category:


malam ni susah sgt nak tido..emmm jenjalan kat blog2 lain.. then tertengok la misi jelajah menjelajah ni..hoho cam menarik je.. boleh bagi ucapan raya skali kan.. kan menarik tu.. cara nak join ada kat blog abg ben.. klik je link kat atas tu.. ok ni kad raya untuk semua ye.. simple but ikhlas dari hati..aku just copy kat facebook je..nak buat sendiri x berseni kot..hehe

MEE HAILAM

Author: salju // Category:

Tertengok mee hailam kaksal..huhu tertelan air liur..trgoda sungguh.. walaupon xde stok sayur yang banyak tapi buat jugak.. xpe janji dapat makan..ni pon dah tunda satu hari sebab ari sebelomnya mak buatkan sup gearbox..jadi terpaksalah pendamkan saje nak masak mee hailam kang buat x abes..susah! dah membazir..bebudak ni duk melantak kueyteow sup je..  ade udang je ni.. xde sotong sayur mayur segala bagai cam kaksal..nanti buat lagi lah lainkali.. buat semalam ni sama nga kuey teow goreng basah..jadi ade 2 pilihan untuk adik2 ku yang x suke mee..boleh mkn kuey teow.. bahekknyaa kakakmu ini.. hoho.. atlast..xde sape nak makan nasi sebab duk makan mee ngan kuey teow..isk3..dorang ni.. 



There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...