GREEN DAHLIA

Author: salju // Category:

salam..haaa saje nak tayang biskut dahlia plak..tapi kaler ijo laa.. saje je letak kaler ijo ni..lagi satu buat kaler kuning tp pakai resepi lain..but both of them r nice.. akhirnya pass dah buat biskut ni walaupun ade gak la bentuk yang x cantek.. tapi banyak gak la yang cantekk..haha pahsan la plak.. kalo sndiri x puji sape lg nak puji kan..resepi dari dapur mamafami tapi dah terover la plak letak kaler ijo..maaf byk2 yer mamafami..sape2 nak tengok resepi asal boleh g jenguk2 blog beliau erk kat sini haaa..klik la jgn segan2 naaaa..

BAHAN-BAHAN
  • 300 g mentega
    140 g gula icing
    2 biji kuning telur
    1 st esen ros/esen vanila
    240 g tepung gandum
    100 g tepung jagung
    160 g tepung kastard
  • pewarna hijau
    ceri merah untuk hiasan

CARA-CARA
  1. ~pukul gula dam mentega hingga hingga kembang, masukkan esen ros/vanilla, pewarna hijau dan telur, teruskan memukul.
  2. ~masukkan sedikit demi sedikit ketiga2 jenis tepung yang telah diayak sehingga membentuk doh yang lembut
  3. ~alaskan dulang dengan kertas minyak, gunakan acuan biskut dahlia dan pamkan kedalam dulang yang telah dialas tadi. letakkan ceri diatasnya.
  4. ~bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 175 darjah celcius selama 15 minit bergantung kepada oven yea
  5. ~biarkan seketika barulah dialihkan keatas jaring untuk sejukkan nya supaya biskut x pecah..

ASAM PEDAS IKAN PARI

Author: salju // Category:

salam..slamat berpuase.. kalo dapat ikan pari mesti nak bakar tak pon buat asam pedas jer..memang sinonim la ikan pari ngan asam pedas..nak lagi kalo ikan pari yang kecik2 tu isi dia lembut jer dan  tak  bau hancing..huh kalo dapat yang hancing memang mau termuntah bila mkn..ye la dah mcm bau baja kompos..hehe tadi petang sebuk duk mengukis almond london.. belah malam plak duk celop cekelat..adoiii penat gtu..dapat la 200 pieces.. pehtu alang2 celop coklat untuk almond celup la skali coklat untuk biskut aiskrim dalam 200 jgk..hoho brtambah la sakit blakang duk ngadap biskut tu aje.. dah jadi 400 kali celop..emm tapi bila dah siap tu hepi sgt.. ops dah melalut citer psl kukis lak.. k la ni resepi tuk asam pedas ikan pari dan ikan bakar jugak.. 

BAHAN-BAHAN
  • 2 ekor ikan pari kecil / tuka
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 3 biji cili merah*
  • 10 tangkai cili kering*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia*
  • daun limau purut
  • air asam jawa
  • bunga kantan
  • daun kesom
  • 2 mangkuk air 
CARA-CARA
  1. ~Bahan yang bertanda * dikisar halus. tumiskan bahan bertanda * hingga naik bau dan pecah minyak.
  2. ~masukkan serai, daun limau purut, bunga kantan , air asam jawa dan air. biarkan mendidih barulah masukkan ikan dan daun kesom..
  3. ~masukkan garam secukupnya.. nak lagi sedap masukkan sikit gula melaka. tapi jgn plak masukkan gula pasir ye nanti hanyir plak.. bolehlah diangkat yea..



IKAN PARI BAKAR

Author: salju // Category:

hoho kalo dapat ikan bakar ni cecah air asam memang best.. terbaik ar..mau tambah2 nasi.. slalu kalo ada ikan pari dan ikan selayang tak pon kembung memang bakar tawar gtu aje then buat air asam. air asam kat sini memang lain sikit. campurkan secubit garam bersama dengan sedikit belacan, tambah 2 sudu besar air dan perah limau nipis bagi masam2 skit..rasa dia akan jadi masam2 masin gtu..tp jangan la taruk garam banyak..bagi rasa garam ckit je.. nak lagi best patah2 kan cili padi..emmmm ade gak try dengan air asam jenis lain pastu yang kuah kicap tu..pon sedap jugak..cecah dengan budu pon boleh ajer.. actually ikan ni dah jadi negro skit..opss sowi..bakar kat atas arang kan jadi trhangus..hoho sebenarnya x prasan ikan dah nak hangus duk buat bnda lain.. untuk lauk sampingan lak ikan pari asam pedas.. emmm memang la masak nasi lebih kalo x xcukup..

1st ATTEMPT of PINEAPPLE TART / TART NENAS GEBU

Author: salju // Category:


slamat mengukis semua.. hehe ade lagi 2 minggu untuk buat biskut segala bagai kan.. dah siap 6 jenis biskut tapi belum berkesempatan lagi nak tayang kat sini haa.. tart nenas ni dah cop nak jadi yang 1st nampaknye.. petang2 memang mengukis aje sebab bosan xde ape nak buat kan.. tart ni senang je nak jadikanya adunan tapi makan mase gak la mase nak gulung tu..huhu kena ada pembantu tolong pamkan adunan tu baru la seronok..haha ofcos la my lil sister jadi mangsa.. bak kate org ganu "katang lengang' dek pam adunan ni..hohoho untuk tart ni cuba buat dari resepi kak hanieliza.. sebelom ni xpenah wat lagi tart nenas ni.. memang gebu..erkk bukan cik mat gebu erk..huhu mtk maap cik mat petik nama cik mat lak.. well the combination of butter and margarine make the cookies taste good.. pasni nak try yang pakai ghee plak..tapi dengar2 cerita minyak sapi @ ghee keluaran qbb digantung sijil pengesahan halalnya kan..tgk kt web jakim 2-3 ari lepas..emm dah 2 pagi ni tapi mata xmau tito lagi..huhu nak copy n paste je la resepi kak hanieliza kat sini.. sesape nak try boleh la try yea.. untuk jem nenas tu sy pakai 3 biji nenas yg sederhana besar untuk satu adunan ni.. memang ngam2 je..nasebbb cukup kalo tak ade la tat gulung tanpa inti kan.. 

BAHAN-BAHAN
  • 60 gm butter  
  • 190 gm majerin  
  • 70 gm gula halus  
  • 1 biji kuning telur  
  • 1 s/k esen vanilla  
  • 350 gm tepung gandum  
  • 50 gm tepung jagung
     
    JEM NENAS


    boleh beli yang dah siap dikedai bahan kueh/kek..kat pasaraya pon ada ni..

    @
    3 biji nenas masak diblend dan masak bersama kulit kayu manis sampai pekat baru tambah gula

    2 1/2 cawan gula
    1 batang kulit kayu manis
    *cara nak blend tanpa air supaya mase memasak jem jadi singkat -> ramas2 nenas sedikit untuk dapatkan air nenas then gunakan air tu untuk blend nenas yang selebihnya..xperlu tambah air

    BAHAN GLAZE/PENGILAT

     
    2 kuning telur
    2 s/kecil air
    pewarna kuning

    CARA-CARA

     
    1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
    2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
    3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
    4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
    5. Gunakan acuan tart gulung dan pamkan adunan.
    6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
    7. Letakkan jem nenas diatas adunan dan gulungkan.
    8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas. <-- sy susun dalam loyang yang dilapik dengan kertas minyak jer..
    9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
    10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
    11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. 


    *tips untuk glaze cantik -> bakar dulu dalam 15 minit then kuarkan dari oven, sapu glaze dan masukkan kembali kedalam oven, bakar lg 5 minit. tapi yang kat atas tu xwat camtu pon leceh..hehe


    yang ni tart yang belom bakar lagi.. 


    NEKBAT

    Author: salju // Category:
     
    macam baulu kan? actually ni bukan baulu.. ni la orang pantai timur panggil kuih nekbat...kuih tradisi..ade jual yang kering, yang macam baulu cermai tu haa..tapi nekbat kering tawar yg amat.. jadi balik masak jer dengan air gula. tapi xde sukatan untuk air gulanya.. agak2 je.. pas dah masak tu simpan dalam peti sejuk..makan sejuk2 memang bes tau.. caranya senang jer.. kalau untuk 20 biji nekbat ni didihkan air 3 cawan bersama dengan gula ikut la nak manis ke x yea..masukkan daun pandan skali.. dah mendidih dan gula dah hancur, masukkan nekbat ni.. biar dia kembang dalam 5 minit. angkat dan biarkan sejuk bersama dengan air gula tersebut..senang kan..kan..


    AYAM GORENG KUNYIT

    Author: salju // Category:
    ni kes nak perabihkan dada ayam..huhu seme xsuka makan dada ayam..jadi bila dah jd kecik2 gini dorang makan la plak..pelik tol laa..hurmm ape2 pon janji abes.. =) kalau buat sahur ni best jugak.. very the simple..

    BAHAN-BAHAN
    • sekeping dada ayam
    • 1 ulas bawang besar dihiris bulat
    • 1 ulas bawang putih diketuk
    • 1 inci halia dihiris
    • serbuk kunyit 
    • 1 keping asam keping
    • garam secukupnya
    • cili besar dipotong serong <= sy guna cili putih untuk buat solok lada tu..
    CARA-CARA
    1. ~ayam dipotong kecil2 dan diperap dengan serbuk kunyit, asam keping dan garam 10 minit
    2. ~panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan, masukkan ayam goreng hingga ayam hampir garing. masukkan bawang besar dan cili. kacau sebentar hingga bawang besar sedikit layu. bolehlah angkat.


    HATI GORENG BEREMPAH

    Author: salju // Category:

    hati kadang-kadang hamis dan berbau kan..goreng macam ni boleh hilangkan bau hamis hati tu.. 

    BAHAN-BAHAN
    • 500gm hati lembu dipotong kecil2
    • 1 ulas bawang besar dihiris bulat
    • 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
    • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
    • 1/4 sudu teh serbuk jintan putih
    • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
    • garam secukupnya
    • cili merah dipotong
    CARA-CARA
    1. hati diperap dengan bahan serbuk dan garam. biarkan 10 minit. goreng dengan minyak sederhana hingga agak garing.
    2. bila dah garing masukkan bawang dan cili merah. goreng sebentar dan angkat.


    CENDAWAN GORENG

    Author: salju // Category: ,

    Akhirnyer sudah merdeka.. hohohho.. emm semalam gi interview government..hurm harap2 la dapat kerja.. xsempat nak updated n3 coz sebuk prepare nak gi interview..maklom la otak dah beku lame terperuk xguna kan..k la nak share resepi cendawan goreng ni.. projek biskut raya pon dh jalan...hoyehhhh..emm kejap je dah 2 minggu puase..2 weeks more to go.. =)

    BAHAN-BAHAN
    • cendawan 
    UNTUK BATTER:
    • 3 sudu besar mentega
    • 2 cawan tepung gandum
    • secubit garam
    • air sejuk dari esbok
    • 1 sudu teh baking powder
    • food coloring

    CARA-CARA
    1. masukkan seme bahan batter dalam blender. blend hingga sebati.. air tu masukkan sikit-sikit hingga mendapat kepekatan yang diinginkan yea.. kalo nak tengok dah o ke x try celup 1 cendawan dulu..tengok melekat elok ke x.. jangan cair yea.. nanti x melekat..


    HOMEMADE ICING SUGAR

    Author: salju // Category:
    Gambar hiasan dari gugel.. =)
     so sape2 yang nak save bajet skit kan boleh la guna cara ni.. sebab gula icing kat pasaran mahal ckit kan..satu pek yang kecik harganya dekat 3 ringgit..hurm.. so buat macam ni leh jimat skit dan boleh dapat banyak icing sugar tau dengan kos yang sedikit.. sy sndiri dah try buat semalam untuk buat cookies.. just blend kering 1 cawan gula pasir hingga halus barulah masukkan 1 sudu tepung jagung..blend lagi sekejap then ayak..dah siap..boleh lah guna untuk buat cookies or cake.. simple kn? for the further information don't be hesitate to klik here k! i just share what i've been done for mine..

    NASI LEMAK AYAM GOLEK

    Author: salju // Category: ,

    Nasi lemak ayam golek..hoho..yummyyy..saje tayang gambar jerk..resepinyer esok2 yer..ngantok bangat..mau tito dlu..tata..titi..tutu.. =) ni konpem xdapet bukak mate lagi tym sahur nanti..xpon xsdr langsung..huh mencik tol..

    PUDING KASTARD CENDOL

    Author: salju // Category:
    salam..semalam x update n3 pon..intenet buat hal lagi..huhu.. oklah yang ni puding kastard cendol..ada air condol lebih banyak kan..jadi xnak membazir buat puding ni..kalo xnak membazir makanan kena la wat gni yea.. olah2 jadi makanan lain yang boleh tahan 1 2 hari untuk kita makan lagi.. jadi tak la membazir dibulan yang mulia ni kn.. (,")  pose gambar ni x cantek la tu yang letak bingkai munge2 tp x cantek jugak..haha layan je lah ye.. caranya senang je.. 3 cawan air cendol dicampur dengan 1/2 cawan tepung kastard, kacau sebati dulu then masak hingga pekat berkilat.. kalo nak manis tambah la gula lagi..tapi air cendol tu pon dah cukup manis dah kan..angkat then masukkan dalam acuan.. senang kan? simpan dalam peti sejuk.. sejukkkkkk best ckit makan..



    AYAM PANGGANG BBQ

    Author: salju // Category:

    salam ramadhan.. dari tadi lagi duk godek2 gambar ni..last2 baru dapat upload..huuh..punyer la lama.. ape problem xtau lah.. ok yang kat atas ni ayam panggang bbq.. anak buah yang kecik umor 2 tahun duk sebut ayam kepok! ayam kepok! aje mase ayam ni tgh berpusing kat dalam oven.. huhu dia ingat ni ayam sama ngan ayam yang kat lua umah tu kot kipas2 sayap tu.. last2 dia xmau makan ayam ni.. geli kot..hampeh sungguh.. (,") tertonggeng ayam tu kat situ x sempat nak hias2..snap dlu pic.. ni kes nak rasmi oven baru bli..jadi panggang ayam dlu laa..sonok tgk ayam berpusing2 dalam oven..aku pon dah jakun sama ngan anak buah dok tgk ayam tu.. ok la tengok resepi dlu yea..

    BAHAN-BAHAN
    • 1 ekor ayam
    • 4 ulas bawang putih
    • 2 sudu besar serbuk ketumbar
    • 1 sudu makan serbuk jintan manis
    • 1/2 sudu makan serbuk jintan putih
    • 2 batang serai
    • 2 inci halia
    • 2 sudu besar kicap manis
    • 2 sudu besar madu
    • 4 sudu besar sos tiram
    • garam secukup rasa
    CARA-CARA
    1. bersihkan ayam. cucuk2 dengan garfu
    2. bawang, serai dan halia dikisar halus. campurkan dengan bahan lain hingga sebati.
    3. sapu pada ayam dan bahagian dalam ayam. bungkus dalam plastik bag dan simpan dalam esbok 4-5 jam @ semalaman
    4. cucuk ayam dengan alat pemanggang dan panggang dalam oven 45 minit. gune setting untuk memanggang ayam berpusing (rotiserrie) kalo oven jenis yang boleh panggang ayam la..kalo oven biasa letak ayam dalam dulang dan panggang ayam 30 minit then terbalikkan ayam bakar lagi hingga ayam masak.

    ni ayam tengah golek2 kat dalam oven.. (",)


    AWARD FROM MYMIRA!

    Author: salju // Category:

    Thanks mira coz bagi award ni kt emunnn..huk3..terharu..(,") ok since dh dapat award ni mesti ada something kena wat ckit kan.. penerangan ada kat bawah ni.. emmm panjangnya..

    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX



    Bagi siapa sahaja yang menerima award ni,
    diwajibkan memberikan/tag kepada 5 org lg..
    Selepas itu, penerima award ini mesti meletakkan,
    link link berikut di blog/artikel masing masing dengan entri baru di blog anda.



    * Sebelum anda letak link yang bertuah di atas,pemilik link di no 1 perlu dipadam serta merta,
    kemudian letakkan pemilik link di no 2 ke tempat teratas iaitu no 1.
    Contoh, link no 2 menjadi no 1, link no 3 menjadi no 2 dan seterusnya.
    Selepas itu, masukkan link kamu di bahagian paling bawah sekali iaitu no 5.. jujur ya =p
    Tapi kamu semua kena jujur dan adil ya dalam menjalankannya.
    Jika setiap penerima award mampu memberikan award ini kepada 5 orang dan,
    kesemua mampu memberikan award ini kepada 5 orang dan,
    kesemua mereka yang ditag meletakkan link dengan betul, maka jumlah backlink yang dapat ialah :


    Posisi 5 : Jumlah backlink =5
    Posisi 4 : Jumlah baclink = 25
    Posisi 3 : Jumlah backlink = 125
    Posisi 2 : Jumlah backlink = 625
    Posisi 1 : Jumlah backlink = 3,125


    * Menurut info dari SEO (Search Engine Optimation) ramai blogger telah mendapat 1,923,125 backlink dan, keuntungannya, blog korang akan mendapat trafik tambahan,
    apalagi jika ada orang mengklik klik ke blog korang kn.
    * Selain mengeratkan persahabatan antara blogger,
    award ini boleh membantu untuk menaikkan trafik dan backlink ke blog kamu.

    Yang mesti kena kantoi (haha!):

    1. kaksal

    pada yang lain nak join pown boley!!!

    DONAT FROZEN

    Author: salju // Category:

    Disebabkan aku ni banyak masa terluang jadi buat lah frozen food camni.. yela hari2 goyang kaki je memang bosan tahap gabang la..huhu actually aku tgh mencari kerja..so sape2 yang nak bg keje kat aku boleh la..=) dialu2kan.. donat ni pas goreng separuh masak pastu simpan dalam esbok.. bila nak goreng kuar kan trus je goreng xperlu defrost dah senang kan kerje kita.. emm sebelom ni dah ade resepi donat kat cini tapi letak dulce de leche tak tabur gula..sape nak tengok yang versi tu boleh klik cini yea..yang ni tabur gula je. ok la paste skali lagi resepi tu kat cini ek senang nak refer..resepi ni senang nak ingat sebab dalam kiraan 3.. (,")


    BAHAN-BAHAN:
    • 3 cawan tepung gandum diayak
    • 3 sudu besar shortening
    • 3 sudu besar gula 
    • 3 sudu besar susu tepung
    • 200ml air suam
    • 2 sk instant yis (mauripan)
    • secubit garam

    CARA-CARA:
    1. yis dicampur dengan air suam dan dikacau hingga larut..biarkan sebentar
    2. tepung gandum, shortening, gula, susu tepung dan garam dicampur dalam mangkuk dan digaul sehingga sebati
    3. tuangkan yis yang sudah dilarutkan tadi sikit-sikit, kalau keras boleh tambah air suam lg..tambah sikit-sikit ye.. uli sehingga adunan licin lebih kurang 15 minit. rehatkan doh selama 30 minit untuk doh naik.
    4. tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin. doh dileperkan setebal 1 cm, terap dengan acuan donat. buat sampai abes..
    5. biarkan selama 15 minit atau naik dua kali ganda. 
    6. boleh lah digoreng dengan minyak yang banyak hingga warna keemasan. guna api sederhana je.
    7. sejukkan dan bolehlah dipicitkan dulce de leche diatasnya..



    PUDING GULA HANGUS LAGI..DAN LAGI..

    Author: salju // Category:

    ada gak yang panggil puding ni puding karamel, nama lainnya puding gula hangus. tapi jangan sampai trhangus lak nanti xsedap rasa pahit2 gtu.. =(  kalo yang xsuka manis tu bolehlah kurangkan ckit susu tu ataupon kurangkan ckit gula yang nak dihanguskan tu.. sebelom ni dah penah cuba wat puding ni..tapi yang menggunakan susu cair boleh tengok kat sini.. ada lagi satu yang masukkan tepung kastad.. ada macam-macam variasi kan..tapi tetap sedap..


    BAHAN-BAHAN
    • 7 biji telur
    • 3 sudu besar gula
    • 1 tin susu pekat manis  <---tin kecik
    • 1 sudu teh esen vanilla
    • 1 cawan air

    CARA-CARA
    1. masukkan gula kedalam loyang, panaskan loyang dengan api sederhana hingga gula cair dan perang. ratakan gula yang cair tersebut dan sejukkan
    2. putar/blend semua bahan diatas hingga berbuih. tuang kedalam loyang yang berisi gula hangus  yang dah beku tadi. 
    3. kukus selama 45 minit. angkat dan biar sehingga sejuk then bolehlah sejukkan dalam esbok..

    SOLOK LADA nyum..nyum

    Author: salju // Category: ,
    Selamat berpuase hari yang ke-6 kpd sume umat islam, bertmbah2lah pahala kita dibulan mulia ini...lauk berbuka semalam ni..berselera makan x pandang kiri kanan dah.. nk buat mcmna,makanan pulak jeliro/kena dgn selera....hu3..tgk gambar ler, nampak x tue ape dia? bnda nie mmg buat seleraku bertambah..tapi kan selain negeri trg n kelantan xpernah lg sye jmpe lada besar putih ne..org panggil lada solok. biasa diorg gune lada hijau.. rasenya berbeza sbb dia gune ikn yang direbus, resepi yg ni menggunakan ikan segar punyer...jd rasanya lg fresh..jom jengah2 resipi ala kadar tahap pemalas nie....he2 untuk bebudak nah amik sejibik sowang bebola nih.. =)


    BAHAN-BAHAN
    •  5 ekor Ikan selayang segar 
    • 10 lada solok dibelah.kalo xnk pedas buang jer bijik
    • kelapa parut yg kulit hijau
    • 1 sk lada hitam
    • 2 ulas bawang merah
    • sedikit bahan perisa
    • garam dan gula secukup rasa
    CARA-CARANYA
    1. bersihkan ikan, kemudian amik isinye jer.
    2. tumbuk lada hitam,bawang,gula,garam n bahan perisa. masukkan isi ikan dan tumbuk kasar.
    3. masukkan kelapa parut dan gaul sebati. sumbat bahan yg ditumbuk td kedalam lada.
    4. susun lada kedalam periuk, tuangkan secawan santan. rebus lada hingga masak, tambah secubit garam n bahan perisa.


    KUIH BOM KEBABOOM! =)

    Author: salju // Category:

    kuih bom? erk meletup x kalo makan? hehe resepi ni memang tidak meletup..inti kat dalam tu inti kacang hijau.. inti tu dah buat 2 hari lepas pastu simpan dalam peti ais senang bila nak guna amik jer.. kalo pi jenguk dapur alongroz ada guna sweet potato dalam adunan untuk kulitnya tapi yang ni xletak pon.. still x meletup.. buat untuk buka puase.. emm xsabar nak mkn..nyumm..nyummm..

    BAHAN-BAHAN
    • 250gram tepung pulut
    • 40gram tepung gandum
    • 1 sudu besar gula kastor  <--- xletak pon xpe
    • secubit garam
    • 200ml air 
    • bijan untuk menyalut kuih
    • inti kacang hijau secukupnya

    CARA-CARA
    1. tepung pulut, tepung gandum dan garam disatukan, masukkan air sikit-sikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.
    2. bahagikan doh kepada bulat-bulat kecil. ambil satu doh kecil tadi, leperkan dan masukkan inti kacang, tutup dan bulatkan kembali. 
    3. salut dengan bijan dengan cara mengolekkan kuih tersebut didalam bijan hingga semua permukaan kuih bersalut. salut hingga tiada permukaan yang nampak doh untuk tidak meletup semasa menggoreng nanti.
    4. goreng dalam minyak sederhana panas hingga keemasan. jangan biar lama dalam kuali kalau x kuih ni merekah dan kebabooommm meletup-letup manja gtu tapi xde la bersepah dapur tu.
    5. UNTUK INTI KACANG: rendam 1/3kg kacang hijau selama 3-4 jam, rebus kacang tersebut  hingga masak. apabila dah masak masukkan 3/4 cawan gula dan secubit garam.  masak inti hingga boleh dikepal. kemanisan inti bergantunglah. kalo nak lagi manis boleh tambah gula lagi. angkat dan sejukkan. kepal bulat-bulat inti ikut besar mana kita nak yea.
    Yang ni kuih sebelooom digoreng


    DAGING MASAK MERAH SIMPLE

    Author: salju // Category:
             
    actually ni menu untuk bersahur.. simple dan senang je nak masak..tau2 la kan pagi2 nak makan ni kan tekak ni mane boleh telan makanan kan jadi makanan yang simple2 gni la buat pembuka selera.. makan plak dengan nasi hangat..yang xde selera trus ade selera.. =) kalo yang kat kedai tu kaler2 pink gtu tapi yang ni xletak pewarna pon..kalo sape2 yang nak daging tu kaler pink boleh la rebus daging tu dengan sedikit pewarna merah

     
    BAHAN-BAHAN
    • 1/4 kg daging
    • 1 ulas bawang besar dihiris
    • 2 ulas bawang putih diketuk
    • 2 sb sos cili
    • 1 biji tomato didadu
    • 2 sb sos tiram
    • garam secukup rasa
    • daun bawang

    CARA-CARA

    1. daging direbus terlebih dahulu hingga empuk barulah dipotong nipis
    2. panaskan kuali  dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan
    3. masukkan sos dan tomato yang didadu. kacau rata dan masukkan daging
    4. biar mendidih sekejap, masukkan daun bawang dan bolehlah diangkat.

    Blog list Ben Ashaari

    Author: salju // Category:

    salam slamat pagi... tadi p mlawat blog ben ashaari trbaca la mengenai abg ben nak rombak balik blog list dia.. tringin nak join duk dalam list blog abg ben yg glamer tu.. thanks buat abg ben kerana sudi trime blog yang x seberapa ni mase geledah dapur ramadhan dan sahabat blogger.. =)

    AYAM PAPRIK

    Author: salju // Category:

    paprik yang simple je cara buatnya.. tapi lain skit dari paprik sotong yang sy dah pernah post kat sini..  kalo nak tengok resepi paprik sotong klik sini yea..

    BAHAN-BAHAN
    • 1/4 ekor ayam dipotong kecil
    • 4 ulas bawang merah*
    • 3 tangkai cili kering*
    • 1 ulas bawang diketuk
    • 1 batang serai
    • 1 inci halia
    • 1 sudu besar sos tiram
    • daun limau purut
    CARA-CARA
    1. ayam digaul sedikit garam dan digoreng dengan minyak sedikit hingga masak terlebih dahulu.
    2. bahan * dikisar halus. tumiskan bawang putih dan halia yang diketuk hingga kekuningan.
    3. masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau. masukkan pula serai yang diketuk dan daun limau purut.
    4. masukkan sos tiram kemudian ayam. kacau rata dan masukkan secukupnya garam. 
    5. angkat dan hidangkan.


    GULAI LEMAK KELADI

    Author: salju // Category: ,

    hurmmm..yam..yam...keladi ni ada yang gatal kan..tapi kalau kena cara buatnya dah xjadi nak gatal la..xsempat la keladi ni nak menggatal..haha keladi ni ade macam2 ye..batang kaler merah, maroon dan juga hijau..sebaik-baiknya guna keladi pinang.. yang batang hijau tu la.. erkk jangan plak p amik keladi yang daun bercorak-corak tu yang lawa2 orang wat hiasan tu..kang jadi pape susah plak..wink..wink.. orang dulu-dulu pesan kalo nak amik keladi ade cara nya.. pantang dilangkah keladi tersebut @ terlangkah @ sengaja nak langkah..ade ke org langkah makanan?? =) tah la tu petua je la x nak bagi keladi tu menggatal..ala miang-miang keladi gtu..haha

    BAHAN-BAHAN
    • sepohon keladi
    • 1 liter santan
    • 1 sudu serbuk kunyit
    • 3 ulas bawang merah
    • i inci lengkuas
    • 3 tangkai cili kering
    • 1 sudu ikan bilis
    • 2 ulas bawang putih
    • 1 sudu serbuk kari
    • 2 asam keping
    CARA-CARA
    1. Keladi disiat kulitnya dan dipotong sepanjang 2 inci. isi dipotong bulat..rendam dalam air garam sebentar
    2. panaskan air didalam periuk. setelah mendidih celur isi keladi hingga empuk bersama asam keping dan sedikit garam. masukkan pula batang keladi celur hingga layu. angkat dan tuskan.
    3. kisar lengkuas, bawang dan cili. tumis bahan kisar hingga naik bau. masukkan serbuk kunyit dan kari. kacau sebentar dan masukkan santan. tunggu hingga mendidih. 
    4. masukkan ikan bilis yang ditumbuk kasar dan masukkan keladi. masukkan garam secukupnya.
    5. masukkan gula supaya keladi tidak gatal bila dimakan..WAJIB ye!




    DAGING GORENG

    Author: salju // Category:

    daging lagi?? layan jela.. masak sesimple yang boleh..jadi boleh simpan tenaga-tenaga yang ada.. =) buat makan sahur pon bes nih yela kan sahur2 ni mamai2 nak telan nasi x selera mane kan.. jadi lauk2 camni memang senang nak telan senang nak masak..

    BAHAN-BAHAN
    • daging dihiris nipis
    • serbuk kunyit
    • cili padi
    • bawang besar dihiris bulat
    • bawang putih diketuk
    • daun bawang 
    • daun sup
    • asam keping
    • secubit garam 
    CARA-CARA
    1. daging dilumur dengan garam dan kunyit. perap sebentar (10 minit)
    2. panaskan kuali dan goreng terendam daging hingga garing bersama asam keping dan bawang putih
    3. masukkan bawang, cili padi dan kacau sebentar.
    4. matikan api dan masukkan daun  bawang dan daun sup. 
    5. oleh sebab guna minyak yang banyak, jadi tus dulu daging ditepi kuali supaya daging tidak berminyak baru diangkat ye. erk paham x..buat la macam mane pon supaya kita x hidangkan daging tu bersama minyak tu ye.


    SUP SIAM DAGING

    Author: salju // Category:

    Sup daging untuk hari pertama sahur tapi xdapat nak upload coz broadband wat hal..isk3 ni pon blom ok lg.. nak kate x bayar aku bayar tiap2 bulan celcom wei ..nape wat hal plak? huhu slalu camni mrajuk kan baru tau! okla bulan2 pose camni xelok marah2 kan.. sup ni simple jer pakai paste sup siam adabi tu.. tapi dah tambah bahan-bahan lain skit untuk bagi sedap lagi..adjust ikut sedap tekak je yep.. =) oleh sebab xde pressure cooker lambat skit la nak melembutkan daging ni.. makan 2 jam gak la duk mereneh sup ni..kalo tak kang yang xde gigi xdapat makan..hehe sowi baby cute..

    BAHAN-BAHAN:
    • 1/2 kg daging 
    •  1 ulas bawang besar
    • 2 ulas bawang putih diketuk
    • 1 inci halia
    • 1 batang kulit kayu manis
    • 1 sudu makan serbuk ketumbar
    • daun bawang & daun sup
    • 2 liter air
    • 1/2 biji limau nipis

    CARA-CARA
    1. Daging dipotong kecil dan direbus dengan air bersama paste sup siam, kulit kayu manis dan serbuk ketumbar hingga daging lembut.guna api sederhana masa mereneh daging ni ye.
    2. bawang besar dihiris bulat dan digoreng hingga kekuningan bersama bawang putih. 
    3. apabila daging sudah lembut masukkan bawang goreng dan halia. tambahkan air kalau air dah tinggal sikit. biar hingga mendidih.
    4. tambah garam, dan perahan limau.
    5. angkat dan tabur daun bawang dan daun sup.


    Author: salju // Category:
     
     
    UCAPAN SEMPENA RAMADHAN


    Dalam kesakitan teruji kesabaran
    Dalam perjuangan teruji keikhlasan
    Dalam ukhwah teruji ketulusan
    Dalam tawakkal teruji keyakinan
    Hidup ini amat indah jika segalanya kerana Allah
    Selamat menunaikan fardhu Ramadhan

    Marhaban ya Ramadhan

    Author: salju // Category:
    My name is Sya'ban
    I want to remind you
    that my neighbour, Ramadhan, 
    will be visiting you soon with his wife 
    Rezeki and two children, Sahur and Iftar.
    They will be accompanied with 3 grandchildren, 
    Rahmat, Barakah and Taubat.
    Treasure them and you will be blessed. 
    Marhaban ya Ramadhan. May this Ramadhan bring a lots of NUR in your life  :)
    *special quote from my friend..

    AYAM HALIA

    Author: salju // Category:

    Hari ni masak yang agak simple jer..ayam halia.. memang senang je main campak-campak jer..erkk xde mood nak tulis panjang2..layan je la resepi ni yek..

    BAHAN-BAHAN
    • 1/2 ekor ayam
    • 1 ulas bawang besar
    • 2 ulas bawang putih
    • 2 inci halia
    • lobak merah
    • cili merah
    CARA-CARA
    1. Ayam dipotong kecil dan digoreng separuh masak dalam minyak sedikit
    2. halia,bawang, cili dan lobak merah dihiris dan dipotong.
    3. panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan. masukkan ayam dan kacau rata. 
    4. masukkan lobak merah dan biar sebentar, masukkan pula bawang besar dan cili  merah yang telah dihiris
    5. masak hingga ayam empuk.. bolehlah diangkat.











    IKAN GORENG KICAP

    Author: salju // Category:

    BAHAN-BAHAN
    • 5-6 keping ikan
    • 5 ulas bawang merah
    • 2 ulas bawang putih
    • 1 inci halia
    • 1 biji kentang dipotong baji
    • 2 sudu besar kicap
    • 1 batang cili merah
    CARA-CARA
    1. ikan digaul dengan sedikit garam dan digoreng garing
    2. kentang digoreng hingga masak
    3. bawang merah,bawang putih dan halia ditumbuk lumut
    4. panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau, masukkan cili merah dan kicap. kacau rata dan masukkan ikan.kacau rata dan angkat.


    ACAR MENTAH

    Author: salju // Category:

    BAHAN-BAHAN
    • 1 batang timun
    • 1/2 batang lobak merah
    • 1 ulas bawang merah/bawang besar
    • sepotong nenas
    • 4 sudu besar cuka
    • 1 sudu makan garam
    • 4 sudu makan gula

    CARA-CARA
    1. Timun dihiris, lobak dipotong halus memanjang dan bawang besar dihiris nipis-nipis. nenas dipotong kecil-kecil
    2. campurkan cuka, bawang, gula dan garam. kacau sampai gula dan garam larut. masukkan timun, lobak dan nenas. kacau rata dan biarkan sejam.
    3. bolehlah dihidangkan.





    BERONOK@KUIH SAGU

    Author: salju // Category:

    kuih ni dari zaman kecik-kecik dlu sampai lah dah besar gedabak gni memang x luput dari ingatan.. nak membuatnya amat simple jer... kacau jer dalam kuali sampai masak..tang ni malas nak ngukus untuk dapatkan sagu yang berbiji-biji.. kalo bulan pose memang bes sgt wat buka pose... nak pose dah xlama lg ni.. hmmmm rase sekejap je mase berlalu..dah nak menjelang balik bulan ramadhan.. ape2 pon slamat menjalani ibadah puasa untuk semua umat islam..erkkkk awalnyer ucapan..hahaha xpe nanti bile dah nak pose ssh nak wat ucapan line celcom mesti wat hal..hua3..

    BAHAN-BAHAN
    • 1 cawan sagu mata ikan
    • 3 cawan air
    • 3/4 cawan gula pasir
    • 2 sudu sirap rose
    • 1/2 biji kelapa parut <----guna kelapa yang kulitnya hijau kalo yang tua berhampas
    CARA-CARA
    1. masukkan sagu,air dan sirap rose kedalam kuali. kacau hingga pekat dan sagu bertukar menjadi jernih.
    2. masukkan pula gula dan kacau sehingga semua sagu menjadi kaler jernih dan tiada putih2.
    3. apabila dah masak, angkat dan masukkan kedalam loyang.
    4. potong apabila dah sejuk.. sendukkan kuih guna sudu sebab kuih ni jenis melekat.
    5. gaulkan kuih dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam halus.


      SHELL COCONUT BREAD

      Author: salju // Category:
      amacam menggoda x? dapat resepi ni dari daput mat gebu.. tp xreti nak wat bentuk yang dia wat..sudahnya jd bentuk kerang ni..pastu tabur bijan kat atas...hua3 aku pon dah brani derhaka mcm cik mat..opss..maap ye cik mat..sape2 nak tgk resepi asal gi kat dapur cik mat yea.. emmm macam malas nak taip resepi..Cnp kt dari dapur cik mat je la..bole ye? untuk inti juga dah diubah suai..sesuai dengan rasenya yang sedap dan lembut bangat...step by step untuk bentuk kan roti ni xde lainkali kalo buat lg boleh la amik gambar step by step nak bentuk roti ni..

      BAHAN-BAHAN
      • 300 g tepung roti (high protein flour)
      • 50 g gula halus
      • 1/4 camca teh garam
      • 2 camca teh instat yeast
      • 30 g telur (pecah kan 1 biji telur, kacau dan timbang)
      • 1 camca besar susu tepung
      • 1/2 camca teh bread improver
      • 1/2 camca teh bread softerner
      • 150 ml air suam (kalau guna Breadmaker, guna air sejuk)
      • 30 g mentega
      BAHAN INTI KELAPA
      • 150 g kelapa parut (pilih kelapa berkulit hijau)
      • 100 g gula halus
      • 3 sudu besar air

      CARA MEMBUATNYA
      1. UNTUK INTI KELAPA. Masukkan kelapa dan gula kedalam kuali, tambahkan juga sedikit supaya gula terlarut,gaul rata.masak guna api kecil sambil dikacau kerap sehingga inti kelapa kering, sejukkan dalam peti sejuk sementara menunggu doh roti siap.
      2. UNTUK DOH ROTI . Satukan instant yeast dengan air suam, kacau rata dan biar berbuih. Sementara itu satukan tepung roti, susu tepung, bread improver, bread softerner, gula dan garam, gaul rata. Masukkan telur dan adun, tuang bancuhan ragi, gaul dan uli hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli sehingga mendapat doh yang lembut dan kenyal (kurang lebih 20 minit diuli tanpa henti). Bulatkan doh, letak dalam mangkuk yang telah disapu sedikit minyak, bungkus dengan plastik dan perap 45 minit atau hingga naik sekali ganda.  KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam BreadMaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
      3. UNTUK COCONUT BUN  Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara dan uli sekejap. Bahagikan doh tadi kepada 10 bahagian sama besar. Ambil satu doh, leper2 kan dan satu bahagian lagi diuli panjang untuk dibentuk seperti kulit kerang.doh panjang tadi dilipat dua.buat dua kali  lipatan untuk menampakkan rupa seakan2 kerang. lebihan doh dibawah digunakan untuk nenutup rupa ekor doh panjang yg xcantek tue..  letak inti kelapa tadi diantara lapisan atas dan bawah berselang-seli. ltkkn diatas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega.. Perap roti tadi selama 45 minit, sapu telur pada permukaan roti dan tabur sedikit bijan. bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit. Sejukkan roti atas jaringan atau boleh juga dimakan panas2...

      LAKSA LEMAK / LAKSA KELATAN

      Author: salju // Category:

      Laksa memang ada mcm2 jenis.. stiap negeri ada laksa masing-masing, laksa kt atas ni memang terkenal kat kelantan.. kaya dengan khasiat kalo guna ulam-ulaman yang banyak.. tp laksa tu bli je xbuat sndirik xreti..skilo 3 hinggitt..buat sendiri puas hati boleh letak ulam macam-macam dan dalam kuah boleh letak ikan banyak-banyak..erkk sume banyak la yg pasti.. hehe.. anak buah makan laksa ni memang x hengat dunia..hantu laksa kot..hahaha




      BAHAN-BAHAN
      • 1kg laksa 
      • 1/2 kg ikan selayang/kembung
      • 1.5 liter santan dari sebiji kelapa 
      • 5 ulas bawang merah ditumbuk
      • 1 sudu makan lada hitam ditumbuk
      • 2 keping asam keping
      • secubit garam
      ULAM-ULAMAN
      • 5 urat kacang panjang (wajib ada)
      • 1 batang timun
      • seberkas daun serai kayu (yang ada jual kt pasar tp x pasti negeri lain ade ke x)
      • ape2 jer ulam2 lain yang disukai


      CARA-CARA
      1. ikan direbus bersama asam keping untuk hilangkan bau hanyir kemudian amik isi dan hancurkan
      2. didihkan santan, masukkan bawang, ikan, lada hitam dan asam keping. masak hingga mendidih
      3. masukkan garam secukupnya dan angkat.
      4. ulam2 dihiris nipis-nipis
      5. UNTUK SOS CILI: cili padi dan belacan ditumbuk lumat, masukkan garam dan gula, kemudian perahkan limau nipis.







      TEMBIKAI? OR AGAR-AGAR SEMANGKA?

      Author: salju // Category:

      Tembikai ke nih? hehe bkn2 ni nmpk je mcm tembikai yg dh dipotong tp sbnrnya ni agar-agar semangka.. perlukan masa juga untuk agar-agar ni suam sambil dipukul sehingga sejuk baru boleh diwarnakan.. tekstur macam puding buih.. lnkali boleh buat puding buih plak.. resepi dari kak zara myresepi..

      BAHAN-BAHAN
      • 1 bungkus agar² yg panjang
      • 2½ cawan gula pasir (kalo suke manis, leh lebihkan sket)
      • 6 cawan kecil air
      • 4 biji putih telur
      • sedikit pewarna hijau utk kulit
      • sedikit perwarna merah/kuning utk isi
      • sedikit kismis utk biji
      • sedikit essence ros/vanilla
      CARA-CARA
      1. pukul putih telur hingga kembang.
      2. sementara itu, masak agar² bersama gula dan air sehingga agar² larut. masukkan essence rose
      3. tapis agar² yg larut tu kedalam putih telur yg telah dipukul dan pukul lagi hingga hampir² sejuk.
      4. kemudian tuangkan kedalam bekas bulat besar.
      5. tarukkan sedikit pewarna merah/kuning di tengah agar² dan kacau dgn chopstick (atau lidi satay). jgn kacau sehingga terkena dasar bekas.
      6. letakkan kismis di permukaan agar² tadi. dan masukkan di dlm fridge.
      7. bila agar² da sejuk, keluarkan dari bekas dan terbalikkan lalu disapu dgn pewarna hijau sbagai kulit.







      SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER

      Author: salju // Category:

       
       salam.. nak join jugak blom trlambat kan abg ben? sebab abg ben dtg bertamu kt cni nah minum la air kopi ni yea..bace2 la paper tu skali..hehe makanan xde r..dh abes..boleh minum je..


      SAMBAL SOTONG SPECIAL

      Author: salju // Category: ,
      kalo jenjalan kat kelantan pagi2 kan dorang dh start makan nasi berlauk..lauk gulai2 pon ade mcm2 jenis especially gulai ikan kering..hmmm mcm iklan tv tu.."mulakan harimu dengan nasi"..erk btol ker?? haha tp ni la kebiasaan dorang sebelom pegi keje atau g skolah.. tp kt ganu kebiasaannya ade nasi lemak, nasi minyak, nasi dagang, nasi kerabu..kalo nasi berlauk gni tghari byk la.. tp sy cuma nak share kt sini lauk sambal sotong..dorang buat untuk sambal ayam tp sy dah magic ayam jd sotong.. =p biase ler ubah selera ikut tekak kite nak mkn ape yer..



      BAHAN-BAHAN
      •  3-4 ekor sotong besar
      • 6 ulas bawang merah
      • 2 ulas bawang putih
      • 3 sudu besar cili giling/boh
      • 1 batang serai di ketuk
      • sedikit air asam jawa
      • sedikit sos tiram 
      • sedikit gula melaka/nisan kerek
      • garam secukup rasa
      CARA-CARA
      1. Bawang merah dan bawang putih dikisar.
      2. Tumis bahan kisar,setelah agak garing masukkan cili giling. tumis sampai naik bau.
      3. masukkan serai yang telah diketuk, air asam jawa, gula melaka/nisan kerek dan sos tiram. gaul rata dan masukkan sotong biarkn 1 minit. jangan biarkan sotong masak terlalu lama kerana ia akan menjadi liat
      4. Akhir sekali masukkan garam secukupnya. untuk rasa yang lebih enak tukarkn air asam jawa dengan perahan limau nipis.
      5. senang dan simple je. selamat mencuba!
      **gula melaka memberikan rasa yang berbeza dengan gula biasa.. lagi sedap!

      PUDING GULA HANGUS BEST

      Author: salju // Category:
      walaupon rupamu x cantik..tp tetap menjadi pojaan hatiku..hahaha ni la puding gula hangus yang terhangus..resepi asal dapat dari myresepi.. susu cair boleh ditukar dengan susu pekat tetapi teksturnya x secantik yang guna susu cair yea! simpan dalam peti ais dulu baru melantak baru best..

      BAHAN-BAHAN
      • 4 biji telur
      • 1 tin susu cair IDEAL
      • 1 camca teh esen vanila
      • 4 sudu besar gula

      CARA-CARA

      1. 1 sudu besar gula atau lebih (kalau nak kuah banyak) dicairkan di dalam loyang hingga berwarna keperangan. Loyang saiz diameter dalam 15 cm. (Kalau nak nampak kecil dan tinggi pilih la loyang yang bersaiz kecil).
      2. Blender telur, susu cair, esen vanila dan gula (3 sudu besar) hingga sebati.
      3. Tapiskan bahan yang diblender di dalam loyang yang ada gula hangus. Kukus dalam api yang sederhana selama 20 minit.
      4. Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sedia untuk dimakan.


      There was an error in this gadget
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...