Basic Dough Bread

Author: salju // Category:


just try this simple basic dough bread for breakfast.. really soft even keep it after 1 day.. i found this simple recipe from myresepi.. i make adjustable by added bread softener and improver.

INGREDIENTS
  • 500gm plain flour/superfine flour
  • 11gm instant yeast
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp bread softener
  • 1 tsp bread improver
  • 40ml vegetable oil
  • 1 egg
  • some water

METHODS
  1. mix well all ingredient except water. add in some water little by little and form the soft dough. left behind for 30 minutes
  2. knead the dough for a while and left behind again for 20 minutes
  3. the dough is ready to form into various shape.
  4. baked with the temp 180C for 20 minute depends on the oven

Jantungku Sudah Tidak Berguna Lagi

Author: salju // Category: , ,


Salam...

erkk kenapa jantungku sudah tidak berguna lagi?? sebab sudah dibuat lauk yang best ni..hoho

mengarut jela.. jantung manusia ni lalu ke nak makan? karnibal je reti makan..=)

tapi lauk ni memang klasik.. mane2 kenduri kahwin kat area sini memang akan ada lauk ni.. boleh dikatakan wajib jugak la.. xde xlengkap nanti hidangan untuk tetamu makan..tapi versi sekarang dah dicampur dengan kacang panjang..pon sedap jugak... yang original punyer memang x letak kacang panjang..

kadang terpikir jugak kan orang dulu2 boleh cipta macam2 resepi yang sedap dan menarik tanpa bahan-bahan mentah yang macam2 dan pelik2 serta berjela2 tapi yang penting rasa memang mantop!

satu lagi lauk ni xpenah jumpa lagi kat luar sana..hanya ada di area pantai timur je.. tapi xper sharing is caring, sy akan share kat sini so sape2 pon boleh try..lagipon kalo letak kat sini x ilang, kalo tulis kat buku kompen ilang..jadi sampah masyarakat nanti..hoho

panjang pulak bercerita..ok la tengok2 la erk resepi simple ni..terlupa pulak nama resepi ni..tula makcik ni nyonyok ckit..=) kat besut sini dipanggil teresek jantung pisang, kalo kat belah2 k.terengganu sane xsure la same x nama nya..kalo kat kelantan memang dipanggil same gak.. bahan utama gabungan dari ayam dan jantung pisang..kalo kat kenduri, ayam dimasak merah, so bahagian dalam ayam seperti hati dan sebagainya tu dimasak macam ni la.. bahan lebih kurang sama nak masak kari je..

BAHAN-BAHAN
  • 1 biji jantung pisang
  • 500g hati ayam dan ayam bahagian bertulang
  • 2 cawan santan
  • 2 sb serbuk kari
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 3 sb cili giling*
  • 1/2 inci halia*
  • 1/2 inci kunyit*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1 keping asam keping
  • garam dan gula secukupnya

CARA-CARA
  1. bersihkan jantung pisang, belah dua dan hiris nipis separa bulat. rendam dengan air garam sekejap. lbh kurang 15 minit sementara siap sediakan bahan2 lain
  2. bersihkan ayam dan hati ayam, potong kecil2 (lebih kurang 1 inci)
  3. kisar bahan bertanda *
  4. tumis bahan kisar dan serbuk kari dengan sedikit minyak hingga naik bau dan masukkan ayam dan kacau sebati
  5. masukkan jantung pisang dan kacau hingga layu
  6. setelah jantung pisang layu masukkan santan dan asam keping. reneh hingga hampir kering. guna api sederhana je. dah hampir kering barulah masukkan garam dan sedikit gula secukupnya. biar hingga kering macam masak rendang baru angkat ye
  7. boleh dihidangkan, selamat menjamu selera!

p/s : jantungmu pisang ku puja selalu..hehe

Kuih Cara Manis

Author: salju // Category:


jom brekpes dengan kuih cara ni.. makan berbiji2 xhengat dah nak diet... =(

BAHAN-BAHAN
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan air pandan (kisar 10 helai daun pandan)
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • 1/2 cawan gula

CARA-CARA
  1. campur semua bahan kecuali gula. sebatikan guna hannd mixer pon boleh, guna blender pon boleh jugak.
  2. panaskan acuan kuih cara. sapu sedikit minyak pada acuan. dan masukkan adunan separuh. tutup acuan sekejap. bila adunan nampak keras masukkan 1//2 st gula dan tutup gula dengan adunan hingga penuh acuan. bakar hingga masak diatas api kecil.
  3. kalo time malas melanda :----> campur seme bahan termasuk gula..then bakar xperlu letak inti gula..("-") senang kije..


Kari Udang Dan Terung

Author: salju // Category: ,


sesekali try kari udang dengan terung plak..sedap jugak..jimat masa xperlu masak sayur dah..

hehe pemalas sungguh la hai owang ini kn...

slalu je tayang udang kan..kat sini udang murah jer.. segar pulak tu..al maklum la duk area dekat dengan pelabuhan ikan..huhu

emmm semalam pegi interview kerja lagi..kali ni dengan jkr pulak..harap2 la dapat..tp dah lari dari bidang kepakaran..ape2 pon cuba jaya..moga2 berjaya n xperlu melepak lama2 kat umah...aminnnnn...


BAHAN-BAHAN
  • 500g udang
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 10 biji cili kering*
  • 2 sb serbuk kari
  • 1 liter santan
  • 2 biji terung dipotong kecil
  • 1/2 inci halia*
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji cili merah
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 keping asam keping

CARA-CARA
  1. bersihkan udang, buang kepala dan janggutnya. tuskan
  2. kisar bahan bertanda *
  3. panaskan 2 sb minyak dan tumis bahan kisar, serbuk kari dan kulit kayu manis hingga pecah minyak
  4. masukkan santan dan biarkan mendidih barulah masukkan terung, asam keping dan cili merah yang dibelah 2.
  5. apabila terung empuk masukkan udang. kacau sekali sekala hingga udang masak.
  6. perasakan dengan garam secukupnya

Chicken With Oats

Author: salju // Category: ,


salam....

kali ni mencuba resepi dari buku masakan pulak la.. selama cuba resepi dari blog2 masak dan myresepi je..actually buku resepi ni dah lama belli tapi takat belek2 je..belum cuba lagi..ni baru nak try.. buku keluaran seashore bertajuk 85 popular classic dishes..kat dalam nya memang banyak resepi klasik yang menyelerakan tau..saya sharekan kat sini resepi trsebut yang dah di'translate' ye... rasa ayam ni not bad..memang penggemar oat boleh la cuba untuk pelbagaikan lagi masakan oat ni...

BAHAN-BAHAN
  • 200g isi ayam tanpa tulang
  • 50g tepung ubi kayu
  • 1 biji putih telur
  • 100g oat
bahan perap:
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • 1 sudu teh bawang putih dicincang
  • 2 sudu makan jus lemon/limau nipis
  • 50g tepung gandum
  • 1 sudu makan serbuk kastard (custard powder)

CARA-CARA
  1. campurkan semua bahan perap. kacau sebati. gaulkan dengan ayam dan perap 1 jam
  2. salut ayam dengan tepung ubi, putih telur dan oats ikut susunan
  3. panaskan minyak, goreng ayam dengan api kecil hingga kekuningan.



Square Pan Pizza

Author: salju // Category: ,


salam...selamat petang!

Pizza ni buat lunch tadi.. buat bentuk segiempat je x buat bulat macam biasa..

selalu beli jer kali ni nak cuba buat sendiri plak lepas tengok rancangan chef wan kat itali tu buat pizza itali..hoho meleleh ayaq liuqq...

dannn sekejap je pizza ni abes.. laku jugak ek.. boleh jual ni..aku kan menganggur skang nih..haha

soklan nye: rajin ker??

tu la soklan yang paling susah nak jawab..haha

resepi piza ni dari kak hana..kak hana amik kat dapur Mat gebu.. pizza dia memang gebu..

BAHAN-BAHAN
  • 300 g tepung gandum
  • 6 g instant yeast
  • 20 g mentega
  • 10 g gula halus
  • 1 camca teh bread improver (optional)
  • 1/4 camca teh garam
  • 1 1/2 camca besar madu
  • 170 ml air
  • Sedikit tepung untuk ditabur
Topping:
  • 50g tomato puri
  • 2 sb sos cili <---campurkan dengan tomato puri.
  • cendawan butang dalam tin hiris nipis
  • 2 batang sosej ayamas hiris serong
  • lada benggala hiris nipis
  • kepingan ayam digoreng dengan sedikit halia, lada putih, garam dan sos tiram
  • 100g keju mozarella parut

CARA-CARA
  1. UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
  2. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  3. UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan dulang, tabur dengan sedikit tepung. Ketepikan. Keluarkan doh, tabur sedikit tepung dan canai 4 segi. Alihkan ke dalam dulang. Ratakan campuran tomato dan sos cili tadi dan susun bahan topping yang lain atasnya dan diakhiri dengan keju mozzarella. Bakar 20 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos cili.


Pau Goreng

Author: salju // Category:


salam..

resepi ni dari kak fida di myresepi.. memang gebus jer..

boleh jugak kalo nak buat burger malaysia ni.. bulat2 kan jer then goreng.. dah masak barulah belah pau ni letak inti dan hirisan timun..memang sedap jugak..tapi kali ni buat letak inti siap2 dalam nya.. kes malas...=)

Bahan-bahan

  • 500g tepung gandum
  • 60 g gula halus
  • 1/2 sk rata garam halus
  • 70 ml minyak sayur
  • 2 1/2 sk rata instant yeast *
  • 225 ml air *
  • inti sambal bilis secukupnya

Cara-cara

  1. campurkan bahan bertanda *. kacau hingga yis larut
  2. Masukkan tepung, gula dan garam ke dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  3. Kemudian masukkan minyak sedikit2 dan gaul lagi hingga rata.
  4. Akhir sekali masukkan air yeast sedikit2 dan uli hingga lembut dan tak melekit. Jika masih melekit, tambah sedikit tepung.
  5. Doh yg sudah siap diuli, tidak perlu diperap. Boleh segera di buat pau.
  6. Bulat2kan doh dan isi inti kesukaan masing2.


Sup tulang with fresh blackpepper

Author: salju // Category:


Salammmmm...

dah lama x makan sup tulang...arini pekena sup tulang gearbox ni pulak.. haa tergoda x tengok tulang tu trlonggok kat ctu..hehe tapi..tapi xboleh makan banyak sup2 tulang gni..kolestrol tinggi nak2 yang gearbox tu..mendatangkan penyakit je..kang ade yang terpening2 plak.. tapi best sgt2 kalo dapat makan banyak..pening tu blakang kira la..haha kali ni guna fresh blackpepper yang kaler hijau tu..rasa lagi sedap dari guna yang dah kering tu/serbuk..tapi susah ckit nak cari yang fresh tu..

BAHAN-BAHAN
  • 2 kg tulang lembu (bahagian kaki/gearbox)
  • 1 bungkus rempah sup tulang
  • 2 sb ketumbar (disangai dan dikisar halus)
  • 10 biji lada hitam fresh yang kaler hijau diketuk (ganti dengan lada hitam biasa kalo xde)
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga
  • 5 bawang putih diketuk
  • 2 ulas bawang besar
  • 1 inci halia
  • cili jeruk
  • daun bawang
  • daun sup
  • bawang goreng
  • kulit kayu manis
  • 1 biji limau nipis
  • garam secukupnya
  • 2 biji tomato belah 4

CARA-CARA
  1. bersihkan tulang dan tuskan. masukkan kedalam periuk bersama air menutupi tulang tersebut.
  2. panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan.masukkan rempah sup dan rempah yang lain.tumis sekejap hingga wangi. tuang semuanya kedalam periuk yang berisi tulang dan renehkan hingga isi pada tulang tersebut empuk dan lembut.
  3. bawang besar dihiris bulat dan ditumis bersama halia hingga kekuningan dan layu. masukkan kedalam sup apabila isi pada tulang empuk. reneh lagi. masukkan garam secukupnya
  4. setelah masak, padamkan api dan masukkan tomato dan perahkan limau nipis secukupnya.
  5. semasa menghidang taburkan cili jeruk, daun bawang dan daun sup. selamat menjamu selera!



Mix Vege Sausage Bun CMG was disobeyed..=)

Author: salju // Category:


Salam..dah lama x update kan.. bizi skit.. erkkk apela yang dibizikan ek..emm xlain x bukan pergi interview lagi..then..jawapannya tetap sama awak tunggu kami akan call nanti..huk3 i'm already impatience to wait too long bebeh..so nak mengisi masa lapang yang melambak tu masuk dapur kembali.. sweet kitchen! i'm back..hahaha

arini nak tayang roti sosej or dalam bahasa omputihnya dipanggil sausage bun.. tengok kat dapur CMG resepi ni..try la wat sendiri kan skali baru pahsan mix vege xde..tu la xtengok resepi btol2..kang dah trkurang bahan..so kena la tukar nama dia ni jadi sausage bun jer..=( kan dah derhaka dah tu..huhu ampunkan daku..dan jugak sos tomato ditukar dengan sos cili sebabb daku x suka sos tomato..wawawawa

pssstt cikmat sy paste kat sini yea resepi ni..

tapi ape2 pon memang best..sedap sangat! thanks cikmat..sesape nak cuba kat dapur cikmat ade direction step by step cara-cara nak bentuk bun ni..boleh klik kat sini yea..

buat 1 paket sosej ayamas tu dapat la 10 biji bun ni..

BAHAN-BAHAN DOH
  • 300 g tepung roti
  • 60 g gula halus
  • 5 g garam halus
  • 10 g susu tepung
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 1/2 camca teh bread softerner
  • 2 camca teh instat yeast (mauripan)
  • 30 g telur (pecah kan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
  • 150 ml air
  • 30 g mentega

BAHAN-BAHAN LAIN
  • 8 batang sosej ayam ayamas, celur 5 minit, tos dan sejukkan <--- sy guna 10 batang
  • Mix vege secukupnya <--SY XLETAK PON
  • Sos tomato secukupnya <--SY LETAK SOS CILI
  • Mayonnaise secukupnya
  • Telur untuk disapu (baki 30 g tadi)

CARA MEMBUATNYA
  1. UNTUK DOH ROTI :- Campur semua bahan2 untuk dok kecuali mentega, gaul hinnga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (kurang lebih 15 - 20 minit). Bulat2kan dah, letak dalam bekas dan balut bekas tadi dengan plastik bersih, biar 1 jam hingga doh naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 dalam Bread Maker, pilih setting untuk "DOH", tekan "ON" dan tunggu hingga siap.
  2. UNTUK SAUSAGE BUN :- Keluarkan doh, tumbuk dan bagi kepada 8 bahagian sama besar (sy buat jadi 10 bahagian), bulat2kan doh dan biar doh rehat 10 minit. Ambil satu doh canai memanjang sama ukuran dengan sosej tadi. Balut sosej dan kerat kepada 4 bahagian sama besar, kemudian kerat lagi supaya mendapat 8 keratan (seperti dalam gambar).
  3. Pusingkan setiap belahan tadi ke kanan dan ke kiri sehingga mendapat bentuk macam dalam gambar. Alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Tekan sedikit roti, buat kaedah sama untuk baki doh dan sosej tadi. Biarkan 45 minit hingga naik.
  4. Sapu dengan telur, paipkan mayonnaise dan kemudian sos cili. Buat hingga siap. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebenuhnya sebelum dihidangkan..


sebelum letak sos dan mayonis



siap untuk dibakar!

Sup Ayam Kampung

Author: salju // Category:



Assalamualaikum...

selamat pagiiii....

udah lama x update blog ni..winduu tp nak wat mcm mane keadaan x mengizinkan... sibuk skit campur x brape sihat..sibuk ke?? ye sibuk cari kerja.. tapi belom berjumpa jodoh dengan kerja..huhu sedih kan.. dah rasa x best tanam anggur lama2 ni... dah berbulan2 ni... tapi kawan aku lg lama..setaun dh dia xwat ape2..kira ok la kan aku ni..hehe sedapkan hati sndiri.. sup ayam ni untuk org x sihat...hehe memang best skali sekala dapat makan ayam kampung ni.. nak2 yang muda.. kalo yang tua liat x hengat...ada skali tu trsalah beli dpt yang warga emas kot..


BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ayam kampung muda
  • 1 bungkus rempah sup
  • 1 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 inci halia dititik
  • limau nipis
  • bawang goreng dan daun sup
  • 1 biji tomato
  • 1.5 liter air panas

CARA-CARA
  1. bersihkan ayam dan potong kecil2.
  2. tumiskan bawang putih dan rempah sup hingga wangi, masukkan ayam dan tumis hingga agak kering barulah masukkan air dan serbuk ketumbar. reneh dengan api perlahan hingga ayam empuk.
  3. potong bawang besar bulat2. tomato dibelah 4. goreng bawang bersama halia hingga kuning keemasan dalam kuali yang lain.
  4. setelah ayam empuk masukkan bawang yang digoreng dengan halia tadi. masukkan garam secukupnya dan reneh lagi.
  5. tutup api dan masukkan tomato. perahkan limau nipis.
  6. tabur bawang goreng dan daun sup masa menghidang
**kalo nak masukkan serai pon boleh.. sup ayam memang elok untuk orang demam.. nak lagi bahagian kepak.. sup kepak ayam je ke..

Bubur Daging

Author: salju // Category: ,


salam..

emmm xberselera nak makan.. jom cuba bubur ni..sedappp... ala2 nasi air kat besut ni.. sebelum ni pernah wat bubur ayam..


BAHAN-BAHAN
  • 1/3 cawan beras
  • 1.5 liter air rebusan daging
  • ikan bilis goreng
  • bawang goreng
  • 1 inci halia diketuk
  • daging rebus yang telah dihiris nipis
  • daun sup

CARA-CARA
  1. bersihkan beras dan rebus bersama air rebusan daging dan halia hingga beras pecah dan masak.masukkan daging yang telah disiat
  2. jika kurang air tambah lagi untuk dapatkan bubur yang cair
  3. tambahkan garam secukupnya
  4. angkat dan tabur daun sup, bawang goreng dan ikan bilis goreng

Sambal Udang Dan Petai

Author: salju // Category: ,


assalamualaikum.... atokk oo atokkk

haaa dah macam upin ipin kan.. haha pahsan nak jadi budak pdhal dah tua dah..

dh macam mak budak..erkkk macam je yea belum lg tau...

menu harini simple jer sambal udang petai... resepi sama je dengan yang lama tapi yg tu letak ikan bilis.. ganti je dengan udang ni..hehe punya lah malas nak taip balik resepi kan...ok boleh tengok kat resepi sambal petai ni..

skali sekale makan petai ok gak tapi sedia la pewangi sembur banyak2 kat toilet..hua3
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...