Dapat makan kerang bakar memang best sgt..kerang ni boleh dibuat macam2 masakan espeseli sambal,rendang,rebus,bakar dan macam2 lg tau..tp kerang bakar paling senang nak wat... simple jer..
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg kerang
- 2 batang serai diketuk
- 2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
- bersihkan kerang, masukkan dalam bekas dan isi kan dengan air separas dengan kerang.
- masukkan serai dan bawang putih. kacau rata-rata dan perap sejam
- selepas sejam bolehlah dibuang air dan boleh lah dibakar. kalau xde dapur arang tu boleh guna dapur gas jer. masukkan dalam periuk bertutup dan biarkan sehingga beberapa biji kerang terbuka sendiri yer..boleh lah diangkat..psssst gune api kecik jer...
- 1 sudu cili boh
- 1 keping gule melaka
- air asam jawa 1 cawan
- secubit garam
0 Responses to "KERANG BAKAR"
Post a Comment