Puding ni memang best sgt...rase lemak-lemak manis berkrim gtu...hahaha ade ke rase gtu?? buatnye pon senang jerk..dah cuba banyak kali resepi puding ni..resepi asal dari mama kastam tioman a.k.a mamajay kat myresipi dan akhirnya sy ubahsuai dengan selera sy dan trhasil laa puding koktel versi sy sndiri...
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
- 1 tin besar buah-buahan campuran ( 825gm)
- 1 tin laici
- 1 tin susu cair F&N ****
- 1 tin air masak (sukat guna tin susu)
- 1/2 cawan gula pasir
BAHAN-BAHAN UNTUK PUDING KASTAD
- 1 cawan tepung kastad
- 4 cawan air
- 3 sudu besar gula
- 1 cawan santan/susu segar/susu cair
- 1/2 tin jagung krim
- 1/2 sudu teh garam
CARA-CARA
- UNTUK KUAH: Tapiskan buah-buahan dalam tin. Airnya dimasukkan kedalam periuk bersama susu,gula dan air. masak dengan api sederhana sambil sentiasa dikacau yea.. hampir-hampir mendidih je trus angkat yea xperlu tunggu sampai mendidih. angkat dan masukkan buah-buahan tadi. biar sejuk sekejap dan simpan dalam peti ais
- UNTUK PUDING: campur semua bahan dalam periuk, kacau diatas api sederhana hingga pekat dan berkilat. angkat dan isikan dalam acuan kecil-kecil. biarkan sejuk..
- bolehlah dihidangkan puding bersama kuahnye yea.. selamat mencuba!
0 Responses to "PUDING KOKTEL BERKUAH"
Post a Comment