PUDING KOKTEL BERKUAH

Author: salju // Category: ,
Puding ni memang best sgt...rase lemak-lemak manis berkrim gtu...hahaha ade ke rase gtu?? buatnye pon senang jerk..dah cuba banyak kali resepi puding ni..resepi asal dari mama kastam tioman a.k.a mamajay kat myresipi dan akhirnya sy ubahsuai dengan selera sy dan trhasil laa puding koktel versi sy sndiri...

 BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin besar buah-buahan campuran ( 825gm)
  • 1 tin laici
  • 1 tin susu cair F&N ****
  • 1 tin air masak (sukat guna tin susu)
  • 1/2 cawan gula pasir
 BAHAN-BAHAN UNTUK PUDING KASTAD
  • 1 cawan tepung kastad
  • 4 cawan air 
  • 3 sudu besar gula
  • 1 cawan santan/susu segar/susu cair
  • 1/2 tin jagung krim
  • 1/2 sudu teh garam 

CARA-CARA
  1.  UNTUK KUAH: Tapiskan buah-buahan dalam tin. Airnya dimasukkan kedalam periuk bersama susu,gula dan air. masak dengan api sederhana sambil sentiasa dikacau yea.. hampir-hampir mendidih je trus angkat yea xperlu tunggu sampai mendidih. angkat dan masukkan buah-buahan tadi. biar sejuk sekejap dan simpan dalam peti ais
  2. UNTUK PUDING: campur semua bahan dalam periuk, kacau diatas api sederhana hingga pekat dan berkilat. angkat dan isikan dalam acuan kecil-kecil. biarkan sejuk..
  3. bolehlah dihidangkan puding bersama kuahnye yea.. selamat mencuba!
**** kalau guna susu cair jenis carnation instead of F&N xperlu masak pon xpe..then xperlu campur air dah..just guna air dari tin buah-buahan jer...gula pon x pyh letak yea sebab dah cukup manis dah dengan air dari tin buah tu.. nape x perlu masak??? sebab susu jenis ni cair skit berbanding dengan F&N dan rase nyer juga lebih sedap...

0 Responses to "PUDING KOKTEL BERKUAH"

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...