Singgang asam pedas ni sebenarnye belajar dari mak.. berbeza dengan singgang biasa..ade 2 stail...resepi asal dari kelantan masukkan tempoyak tp yang dkt2 border klantan ni x letak tempoyak yea...kalo buat pakai ikan air tawar mmg lg bes...kalo ade belimbing buluh boleh gantikan asam keping dengan nya erk...lg sedap tau..
BAHAN-BAHAN:
- 3 ekor ikan saiz sederhana <---ape2 jenis ikan jenis bersisik, sy gune ikan kerisi
- 2 batang serai diketuk
- 2 sb ketumbar disangai dan ditumbuk halus
- 1 inci kunyit hidup
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 2 inci lengkuas
- daun kesom
- 1 keping asam keping
- secukupnya cili padi
- 2 cawan air <---boleh tambah kalo nk kuah yang byk
- secubit garam
CARA-CARA:
- bersihkan ikan dan potong dua. basuh dengan perahan limau untuk hilangkan hanyir ikan
- Lengkuas, kunyit, bawang putih dan bawang merah ditumbuk lumat. masukkan air kedalam periuk dan masukkan bahan yang ditumbuk. masukkan ketumbar, asam keping dan serai.
- didihkan diatas dapur menggunakan api kecil je..renihkan hingga mendidih sebentar
- masukkan ikan, daun kesom dan cili padi yang diketuk sedikit
- masukkan garam. bila ikan dah masak dan dah cukup rase boleh lah diangkat.
- selamat menjamu selera...
0 Responses to "SINGGANG ASAM PEDAS TERENGGANU"
Post a Comment