BISKUT HAZELNUT DURHAKA (,")

Author: salju // Category:

ampunkan daku kak liza... hazelnut ball dah jadi pieces.. kuang3.. nape jadi gni?? saje je nak wat bentuk gini sebab punya la malas nak celup ball pastu masuk dalam cup.. banyak keje nak kene wat..tapi ade separuh masuk dalam cup then curah coklat.. rasanya lagi lembab dan yang keping2 ni jadi rangup.. but i prefer rasa yang keping2 ni... lebih rangup.. sesape nak tengok resepi asal boleh klik sini yea.. yang ni bentukan bulat2 then tekan dengan garfu.. pastu dah sejukkan lepas bakar barulah paipkan coklat putih.. sy copy n paste resepi asal kat sini yea kak liza..

Bahan
200 gm butter
50 gm shortening
160 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm hazelnut kisar ]
260 gm tepung gandum ] gaulkan rata
100 gm tepung jagung ]

hiasan
paper cup
coklat putih
manik hiasan

Cara
1. Gaulkan butter, shortening dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk bebola kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat putih cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup.
9. . Hiaslah mengikut suka hati.
10. Tunggu sampai biskut sejuk betul baru masukkan dalam bekas kedap udara


untuk hiasan coklat














250 gm coklat putih
30 gm shoterning atau cocoa-butter

Cara1. Cairkan kedua-dua bahan dengan cara double boil sehingga semuanya cair.
2. Masukkan sedikit coklat putih dalam mangkuk kecil.
3. Celupkan biskut dan masukkan dalam paper-cup. Gunakan penyepit kecil.
4. Hiaskan dgn candy merah dan biarkan beku.
5. Simpan dalam bekas.

0 Responses to "BISKUT HAZELNUT DURHAKA (,")"

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...