salam..haaa saje nak tayang biskut dahlia plak..tapi kaler ijo laa.. saje je letak kaler ijo ni..lagi satu buat kaler kuning tp pakai resepi lain..but both of them r nice.. akhirnya pass dah buat biskut ni walaupun ade gak la bentuk yang x cantek.. tapi banyak gak la yang cantekk..haha pahsan la plak.. kalo sndiri x puji sape lg nak puji kan..resepi dari dapur mamafami tapi dah terover la plak letak kaler ijo..maaf byk2 yer mamafami..sape2 nak tengok resepi asal boleh g jenguk2 blog beliau erk kat sini haaa..klik la jgn segan2 naaaa..
BAHAN-BAHAN
- 300 g mentega
140 g gula icing
2 biji kuning telur
1 st esen ros/esen vanila
240 g tepung gandum
100 g tepung jagung
160 g tepung kastard - pewarna hijau
ceri merah untuk hiasan
CARA-CARA
- ~pukul gula dam mentega hingga hingga kembang, masukkan esen ros/vanilla, pewarna hijau dan telur, teruskan memukul.
- ~masukkan sedikit demi sedikit ketiga2 jenis tepung yang telah diayak sehingga membentuk doh yang lembut
- ~alaskan dulang dengan kertas minyak, gunakan acuan biskut dahlia dan pamkan kedalam dulang yang telah dialas tadi. letakkan ceri diatasnya.
- ~bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 175 darjah celcius selama 15 minit bergantung kepada oven yea
- ~biarkan seketika barulah dialihkan keatas jaring untuk sejukkan nya supaya biskut x pecah..
0 Responses to ""
Post a Comment