Laksa memang ada mcm2 jenis.. stiap negeri ada laksa masing-masing, laksa kt atas ni memang terkenal kat kelantan.. kaya dengan khasiat kalo guna ulam-ulaman yang banyak.. tp laksa tu bli je xbuat sndirik xreti..skilo 3 hinggitt..buat sendiri puas hati boleh letak ulam macam-macam dan dalam kuah boleh letak ikan banyak-banyak..erkk sume banyak la yg pasti.. hehe.. anak buah makan laksa ni memang x hengat dunia..hantu laksa kot..hahaha
BAHAN-BAHAN
- 1kg laksa
- 1/2 kg ikan selayang/kembung
- 1.5 liter santan dari sebiji kelapa
- 5 ulas bawang merah ditumbuk
- 1 sudu makan lada hitam ditumbuk
- 2 keping asam keping
- secubit garam
ULAM-ULAMAN
- 5 urat kacang panjang (wajib ada)
- 1 batang timun
- seberkas daun serai kayu (yang ada jual kt pasar tp x pasti negeri lain ade ke x)
- ape2 jer ulam2 lain yang disukai
CARA-CARA
- ikan direbus bersama asam keping untuk hilangkan bau hanyir kemudian amik isi dan hancurkan
- didihkan santan, masukkan bawang, ikan, lada hitam dan asam keping. masak hingga mendidih
- masukkan garam secukupnya dan angkat.
- ulam2 dihiris nipis-nipis
- UNTUK SOS CILI: cili padi dan belacan ditumbuk lumat, masukkan garam dan gula, kemudian perahkan limau nipis.
0 Responses to "LAKSA LEMAK / LAKSA KELATAN"
Post a Comment